Ontspannen bewegen

Blijf in beweging, dan hebt u alles kans dat u ergens op zult stuiten, misschien wel als u er het minst op bedacht bent. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand ergens op gestuit was terwijl hij zat. Charles F. Kettering, Amerikaans uitvinder 1876-1958

Yoga
Ik volgde de yogalessen toen ik begin 30 was. Toen was het nog een beetje bijzonder. En dat beeld is me bijgebleven. Maar nu lees ik net in het AD dat yoga helemaal niet meer als zweverig wordt gezien en in de randstad zelfs als heel hip wordt beschouwd. Dat is over komen waaien vanuit Amerika. Zelfs mannen zijn helemaal overstag lees ik tot mijn verbazing. Gelukkig maar, het is een vorm van ontspannen beweging die je kan helpen meer in je lijf te komen. Vooral de zgn. Hatha yoga. Hierbij wordt ook veel aandacht besteed aan de ademhaling. Ik stopte toen ik het te druk kreeg met mijn werk. Achteraf gezien niet echt een goede beslissing. Want juist als je het heel druk hebt, is het nodig om een manier te vinden waarop je al die drukte weer even naast je neer kunt leggen. Nu is er veel aanbod (want hip en trendy), dus ga op onderzoek uit of het wat voor jou is.

Tai chi
In China zag je in het park ’s ochtends hele groepen bij elkaar komen en ieder op zijn eigen tempo de oefeningen uitvoeren. Wat me vooral opviel dat best oude mensen (maar dat weet je niet zeker, omdat leeftijd soms anders toont) heel soepel aan het bewegen waren. Bij mij in de buurt werd dit ook een paar keer georganiseerd in het park. En dan nam ik me voor om te gaan, maar het kwam er niet van. Ik heb wel een beginnerscursus gedaan waarin je de huiskamervorm van Tai Chi leert. Maar hoe verder ik in de cursus kwam, hoe slechter het met me ging. Ik werd zo misselijk dat ik bij de laatste les meer op de grond zat dan mee kon doen. Sindsdien heb ik het niet meer geprobeerd. Nu zie ik dat ik wel had moeten doorzetten. Dat er iets in beweging werd gebracht dat ik juist heel erg nodig had. Dan was ik maar flauwgevallen. Waarschijnlijk had ik dan wel iets doorbroken. Maar dat is achteraf. Op dat moment voelde het niet goed. Maar misschien ga ik het binnenkort toch wel weer proberen. Want hoewel het een gevechtssport is, leer je hele soepele bewegingen aan en voel je ook je energie. Doordat het van oorsprong uit China komt, ziet het er voor ons wat vreemd uit, maar laat je daardoor niet afleiden. Ik heb een Youtube filmpje van de basis- of huiskamervorm gevonden. Kijk gerust. Het ziet er gemakkelijk uit, maar een cursus is echt niet overbodig.

Heileuritmie
Deze vorm van bewegen raadde mijn antroposofische huisarts aan. Heileuritmie is de therapeutische vorm van bewegen op basis van de ideeën van Rudolf Steiner. Het basis idee is dat de klanken niet geuit worden door ons spraakorgaan maar door het hele lichaam. Dat je de letters en klanken kunt voelen en daarop vanzelf gaat bewegen. Toen ik dit deed snapte ik er helemaal niets van. Voor mij was dit zo vreemd, dat ik wel wilde meedoen, maar er gewoon echt niet bij kon. Verstandelijk kon ik nog wel begrijpen dat de L van lui en langzaam iets anders vroeg dan de R van rollend en razend, maar dat in je lichaam voelen, echt niet. Nu denk ik ook van deze therapie ik had er langer mee door moeten gaan. Wat meer geduld moeten hebben. Maar toen dacht ik, nou dit is echt niets voor mij en ben ik ermee opgehouden. Ik vond er natuurlijk wel een filmpje van om je er mee kennis te laten maken.

Author: tineke visscher

One thought on “Ontspannen bewegen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.