Het hoe volgt uit waarom

Opportunity is missed by most people because it is dressed in overalls and looks like work. Thomas A. Edison (Kansen worden door de meeste mensen gemist omdat ze gekleed zijn in overalls en eruit zien als werk)

Voor het hoe komt waarom
Ik wilde het eigenlijk hebben over hoe je succesvol een gewoonte doorbreekt, maar door een gesprek met een vriendin realiseerde ik me dat ik dan eerst het waarom aan de orde moet stellen. Ergens las ik zelfs dat succesvolle mensen zich helemaal niet druk maken om het hoe. Dat zorgt min of meer voor zichzelf als het waarom sterk genoeg is. Want je kunt wel iets willen, maar de reden zorgt vaak nog niet voor de motivatie om er iets mee te doen. In ons gesprek de afgelopen week maakte mijn vriendin me duidelijk dat mensen wel zeggen iets te willen, maar dat hun acties daar helemaal niet mee overeen komen. Het lijkt erop dat we van alles wel willen ooit, een keer, als het heel gemakkelijk is of ons op een presenteerblaadje wordt aangereikt. Want natuurlijk wil iedereen gezond zijn en wordt wel gezegd dat gezondheid je grootste rijkdom is. Toch kijken veel mensen beteuterd als een arts tegen ze zegt dat ze dan moeten stoppen met roken, moeten afvallen of matigen met alcohol. Dan komt meteen de vraag boven “krijg ik een garantie dat me dan niets overkomt?”. Nee, die garantie krijg je niet. Maar je krijgt eigenlijk wel de garantie dat als je zo door gaat met het gedrag wat je tot nu toe laat zien, dat je conditie hetzelfde blijft of verslechterd.

Hoe graag wil je iets bereiken
Er is een heel oud mopje dat vertelt over een man, die heel graag een groot bedrag in de loterij wil winnen en daarvoor iedere dag vurig tot God bidt, maar er gebeurt niets. Petrus krijgt medelijden met de man en vraagt God “U kunt hem toch wel één keertje laten winnen?” “Natuurlijk”, zegt God, “dat wil ik wel, als hij maar een keer een lot koopt”.
Een open deur natuurlijk in het bovenstaande mopje. Maar vaak gaan we toch zo te werk. Hopen en wensen dat we beter worden en zelf als maximale inspanning op tijd een pilletje innemen. Het ligt niet aan je wens, maar wel aan hoe sterk het gevoel is, dat je voelt bij het bereiken van de uitkomst, en wat je er zelf voor wilt doen. Ergens las ik dat je een brandend verlangen moet hebben om je wens te realiseren. Dus niet een beetje en het zou wel leuk zijn. Nee, het is belangrijk en ik heb er alles voor over. En dan bedoel je ook alles. Dan kan niemand je meer van je plan afhouden en kun je alle verleidingen en tegenslagen weerstaan.

Jouw waarom wijst je de weg naar hoe
Als je tijd neemt om je waarom helder te krijgen, dan vind je ook een manier om het voor elkaar te krijgen. Die manier is niet gelijk aan die van mij, of het hoeft het niet te zijn. Je doet je voordeel met tips en ervaringen van anderen, maar daar maak jij jouw speciale mix van. De mix die voor jou werkt. En als je hele goede resultaten behaalt, wil je het wel van de daken schreeuwen. Want als ik het kan, kan jij het ook! Of niet?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.