Gewoonten veranderen

Your beliefs become your thoughts,
Your thoughts become your words,
Your words become your actions,
Your actions become your habits,
Your habits become your values,
Your values become your destiny.
― Mahatma Gandhi (Je overtuigingen worden je gedachten, je gedachten worden je woorden, je woorden worden je acties, je acties worden je gewoonten, je gewoonten worden je waarden, je waarden worden je bestemming.)

Iedere dag heb je een kans om het goed te doen
Nu duidelijk is dat het pas zinvol is om iets te veranderen als je weet waarom, ga ik toch in op het hoe. Want hoe je doe je het dan. In mijn eigen voorbeeld van vroeger opstaan lijkt de oplossing simpel. Zet de wekker en sta op. Moeilijker is het niet. Zou je denken. Toch is het succes tot nog toe heel wisselend. De ene keer lukt het me wel en ga ik fluitend aan mijn dag beginnen (nou ja, bij wijze van spreken). En een volgende dag ben ik toch bijna niet te bewegen. Het gaat er dan om dat je vertrouwen opbouwt en tegen je zelf gaat herhalen wat er wel goed gaat en je niet door een tegenslag van de wijs laat brengen. Voor mij helpt het als ik me gewoon iedere dag er weer aan herinner waarom ik vroeger op wil staan. En dat het de afgelopen week al 4x goed is gegaan. Het heeft geen zin om stil te staan bij de keren dat het niet lukt. Dan vertel ik mezelf dat morgen een nieuwe kans is en dat is dat. En soms wordt je dan ineens een handje geholpen. Want ik heb een wake-up light, waarbij je door vogelgefluit wakker wordt gemaakt. Nu zijn de vogels buiten al heel vroeg aan het kwetteren en zingen en daar word ik dan ook wakker van. Veel vroeger dan ik bedacht had, maar ja. Wil je meer lezen over ervaringen met het veranderen van gewoonten, kijk dan eens bij Zenhabits.

Begin klein
Ik heb het al eerder gezegd, maar de kracht zit in herhaling moet je maar denken. Vaak zijn we in het begin zo gemotiveerd dat we de haalbaarheid uit het oog verliezen. We willen bij wijze van spreken in een keer 10 km kunnen lopen of ons dieet helemaal omgooien. Maar dit brengt de grote valkuil van frustratie met zich mee. Want het blijkt al snel te veel, we krijgen een blessure of er komen een paar leuke evenementen met extra veel en lekker eten voorbij. En voor we het weten is ons goede voornemen op de stapel van vorige pogingen terecht gekomen. En maken we ons zelf wijs dat wij niet sterk genoeg zijn of het niet alleen kunnen. Mijn ervaring is dat een kleine verandering op de lange termijn hele goede resultaten kan geven. En dan noem ik het voorbeeld van het huis schoonmaken. Ik schreef dat ik me altijd ergerde. En op een moment besloot de aanwijzingen van Marinus Knoope op te volgen door de ergernis niet uit te spreken, maar te verbeelden. Dat leverde ter plekke al een enorme tijdswinst op. Maar als ik nu, zoveel maanden later kijk, is er behoorlijk wat veranderd. Niet dat ik het ineens leuk ben gaan vinden, zover gaat het nog niet. Maar ik sta er neutraal tegenover. Verspil geen gedachten en tijd meer aan ergernissen. Het is opgeruimd of niet. Niet is ook wel oké. En al met al is mijn huis toch opgeruimder geworden en heb ik meer tijd over. En dan kom je ineens op verschillende plaatsen tips tegen over Flylady, make it fun, it will get done (maak het plezant, dan komt de boel aan de kant). Een van de tips van Flylady is dat je gootsteen altijd moet blinken, want die lacht je dan tegemoet als je ’s ochtends de keuken inkomt. Dat is een kleine verandering, maar het scheelt echt. In de 31 babysteps staat ook dat het niet in één keer zo geworden is, dus dat het ook niet in één keer opgelost hoeft te worden. Kleine beetjes helpen net zo goed.
Met welke kleine verandering zou jij kunnen beginnen?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.