Verantwoordelijkheid overnemen van je criticus

Wanneer je Bewuste Ego de verantwoordelijkheid voor je leven op zich neemt en je Innerlijke Criticus zich niet meer zo ongerust hoeft te maken, krijgt hij de kans zijn vele talenten op een nieuwe en volkomen ondersteunende wijze te gebruiken. – uit De Innerlijke Criticus ontmaskerd.

Bewust worden van de criticus
Als we ons niet bewust zijn van de rol van de criticus houdt hij ons in een ijzeren greep. Dan valt hij ons aan en voelen we ons rot, zonder te weten waardoor. De criticus leest met ons mee, gaat met ons op cursussen en weet ons haarfijn vertellen wat we niet goed of niet goed genoeg doen. Dit is ontwikkeld als bescherming voor afwijzing van buitenaf. De criticus is vaak sterker aanwezig bij vrouwen dan bij mannen. “De Innerlijke Criticus is bij vrouwen bijna altijd krachtiger en hardnekkiger dan die van mannen. Historisch gezien lijkt dit verschil het product van duizenden jaren patriarchaal denken.” Stap één in het losmaken van de criticus is ons bewust worden van die stem en hem zien voor wat hij is, nl. een bescherming voor het innerlijke kind.

De innerlijke criticus begrijpen
Er zijn een heleboel manieren om om te gaan met de Innerlijke Criticus. Helaas gaat die stem door aanvallen, negeren, op anderen projecteren of er slachtoffer van worden, niet weg. Volgens de schrijvers kan een aanval van de criticus gezien worden als noodkreet, een waarschuwing voor mogelijke pijn, schaamte of verlating. De criticus wil alles doen om je de pijn, die je als kind hebt gevoeld, niet opnieuw te laten beleven. Als we zien dat de criticus eigenlijk om hulp vraagt omdat hij zich overdonderd voelt door de eisen van de wereld, kunnen we voor de criticus (en daarmee ook voor ons innerlijke kind) leren zorgen. Via het bijhouden van een dagboek kun je in contact komen met de angst van de criticus. Je hoeft er dan nog niets aan te veranderen. Je erkent de angst door bijv. op te schrijven of te zeggen: Oké, ik zie dat je bang, boos of verdrietig bent. Oké, ik zie dat deze situatie voor je onbekend is en dat je het als gevaarlijk inschat.

Voor de criticus leren zorgen
Het lijkt volgens de schrijvers op het zorgen voor ouder wordende ouders. Zij hebben een hele tijd voor jou gezorgd, maar nu is het tijd dat jij zelf de verantwoordelijkheid gaat nemen en voor jezelf gaat zorgen. Ten opzichte van de criticus neem je de zorgende ouderrol op je. “Aangezien de belangrijkste reden voor het ontstaan van de meeste van onze primaire ikken en van de Innerlijke Criticus het beschermen van het Innerlijke Kind is, kan geen van die ikken tot rust komen en hun greep op ons leven loslaten voor we de volledige verantwoordelijkheid van de zorg voor het Kind op ons hebben genomen en ze zeker weten dat we op een goede manier aan de behoeften van het Kind tegemoet zullen komen.”

Wat kun je nu met deze informatie?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.