Veranderingen in de zorg

From God to Guide (Van God naar gids) – Bas Bloem op TEDx Amsterdam

Bezuinigen
Het kan niemand zijn ontgaan dat er grote veranderingen in de reguliere zorg gepland staan. Nu bemoei ik me in dit blog vaak niet zo met de actualiteit. En dat laat ik ook deze keer aan me voorbij gaan. De plannen van het kabinet zijn ingegeven als bezuiniging en lijken weinig visie te hebben. Ik denk dat ze de komende tijd nog wel bijgesteld zullen worden. Eigenlijk is het al jaren bezuinigen, bezuinigen wat over de zorg wordt geroepen en tot nu toe heeft het er alleen toe geleid dat de kosten explosief zijn gestegen. De opgelegde regels voor efficiency en transparantie hebben tot nog toe weinig kunnen veranderen. Er zijn wel initiatieven om de zorg anders aan te bieden, bijv. een Care-to-go initiatief op het Centraal Station. Mensen kunnen daar tegen betaling een huisarts raadplegen. Of wordt er op tv ineens door een kinderarts erkent dat de onderbuikgevoelens van ouders wel degelijk iets zijn om rekening mee te houden. Maar dat borduurt nog steeds verder op het systeem dat er is. Wat als dat eens helemaal anders zou worden?

Investeren in kwaliteit
Een tijd geleden heb ik een TED talk van prof. dr. Bas Bloem gezien getiteld “from God to Guide”. In die talk gaf hij aan dat hij voorheen vanaf grote hoogte zijn patiënten de diagnose en het recept gaf en ze dan weer over 3 maanden wilde zien. Maar dat dat voor de ene patiënt te lang was en voor de ander te kort. En dat patiënten er behoefte aan hadden te weten wat ze te wachten stond en wat ze zelf konden doen. Dat betekende een grote verandering in zijn werkwijze. De arts uit zijn ivoren toren en met de patiënt op zoek naar de beste oplossing. Dat betekent overigens niet dat de patiënt dan de bevelen uitdeelt en dat precies gedaan moet worden wat hij wil. Dat zou een omkering van de huidige situatie zijn en geen samenwerking. Juist als de kennis van de arts en patiënt wordt gedeeld kan een optimale oplossing worden gevonden. Dus een hogere kwaliteit door een andere werkwijze. Ik vroeg me af wat er met die ervaring gedaan zou worden. Of het als een olievlek zou verspreiden en meer artsen zou aansteken. Tot ik afgelopen week een bericht in het AD zag dat inmiddels een landelijk zorgnetwerk voor Parkinson-patiënten is ingericht, wat recht doet aan dat gedachtegoed. Daardoor krijgen de patiënten de zorg die ze nodig hebben en als bijkomend voordeel kost het minder dan de traditionele manier. Je kunt meer over deze ideeën hier vinden. Het concept van het zorgnetwerk wordt inmiddels ook door andere landen met belangstelling gevolgd. En er wordt ook aan andere patiëntengroepen gedacht, waarvoor zo´n netwerk een oplossing zou kunnen bieden. Ik vond een presentatie van dezelfde arts voor het tijdschrift voor Geneeskunde. Kijk eens wat het zou kunnen betekenen.


Wil jij een actieve bijdragen leveren aan jouw behandelplan?

Author: tineke visscher

One thought on “Veranderingen in de zorg

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.