Gemak of overdaad

Je moet niet alles voor ons oplossen, daar worden we vervelend van. – vrij naar Lenette van Dongen

Op alles voorbereid
Ik hoorde haar ongeveer bovenstaande zeggen in een van haar shows. Dat was voordat ze een berg ging beklimmen en erachter kwam waar de moderne kampeerder niet meer zonder kan. Het varieerde van sokken met daarop een L en een R, die zij uit pure baldadigheid wilde omwisselen, tot een wijnglas met afschroefbare steel. De vader van een Amerikaanse vriendin zei vroeger vaak: If you don’t have it, you make do without (Als je het niet hebt, red je je zonder). Maar dat stadium zijn we voorbij. Improviseren en behelpen is uit, de moderne mens is op alles voorbereid. Het lijkt erop dat we ons vermogen om met andere omstandigheden om te gaan hebben verloren en er alleen aan beginnen als we ons vertrouwde leven kunnen voortzetten. In plaats van je te laten verrassen door de geluiden van vogels in het landschap hebben we onze eigen muziek bij ons. Net als iedereen op een terras zijn eigen telefoon bekijkt in plaats van de wereld om zich heen. Als ik terugdenk aan mijn eigen reizen, dan waren we een halfjaar zo goed als volledig afgesloten van het thuisfront. Niets tussendoor op Facebook of whatsappen. Gewoon af en toe een brief, na lang wachten in de poste restante rij van het postkantoor in verwegistan. Als ik het zo opschrijf, lijkt het wel een andere wereld of tenminste 100 jaar geleden. Maar zo oud ben ik nou ook weer niet. De techniek maakt het nu mogelijk dat we altijd op de hoogte of in contact zijn met de door ons gekozen mensen. Maar nieuwe spontane ontmoetingen worden zo uitgesloten.

Het gretige brein
En de techniek wil steeds meer van ons leven beïnvloeden of soms overnemen. In een aflevering van Tegenlicht zag ik hoe hersenonderzoekers steeds verder komen in het doorgronden van het brein. Dat heeft als resultaat dat straks bij de opening van de WK in Brazilië de aftrap kan worden gedaan door een gehandicapte die met behulp van een speciaal ontworpen “pak” weer kan lopen. In de documentaire worden een aantal experimenten getoond en wat het voor ons kan betekenen. De meest opvallende uitkomst was dat de gedachten van een aap een robot aan de andere kant van de wereld konden laten bewegen. De aap was via bedrading aangesloten aan een computer en daardoor konden de elektrische impulsen van het brein worden omgezet in beweging bij de robot. Dit biedt grote kansen voor bijv. mensen die door ziekte of handicap het vermogen over bepaalde functies zijn kwijtgeraakt. Maar er zit ook wel een gevaarlijke kant aan. Want natuurlijk kan deze wetenschap ook voor minder goedbedoelde toepassingen worden gebruikt.

Vertrouwen in gedachtekracht
Al heel veel jaren wordt gezegd dat onze gedachten ongelooflijk krachtig zijn en dat alles uit energie bestaat. Maar het moet eerst in een laboratorium via ingewikkelde verbindingen worden aangetoond voor het serieus wordt genomen. Ik ben niet tegen techniek, al snap ik er weinig van. Ik blijf echt niet in het donker zitten omdat ik niet begrijp hoe elektriciteit werkt. En dat is nou precies wat veel mensen wel doen. Pas als er een apparaat of app voor is, zijn ze bereid iets te gebruiken. Is dat alleen omdat het dan gemakkelijker is? Dat je er zelf niets voor hoeft te doen? Of is het overdaad. Iets wat je allang kunt als je zou oefenen? Veel van de theorieën over de kracht van gedachten worden nog naar het rijk der fabelen verwezen. Het is je nu waarschijnlijk wel duidelijk dat ik wel vertrouwen heb in wat we zelf kunnen en dat we ons prima kunnen redden zonder bepaalde technologie. Daarom schrijf ik in dit blog over de kracht in jezelf als je je daarvan bewust wordt. Dus stel je eens voor: gedachten kunnen een levenloos apparaat laten bewegen als het goed is aangesloten. Wat zou je dan nog meer met je gedachten kunnen als je genoeg gefocust bent. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je radio KRAZY/Gekkenwerk hebt uitgezet. Dat is teveel ruis op de lijn, daar kun je niets mee.

Author: tineke visscher

One thought on “Gemak of overdaad

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.