Het wonder is niet, door de lucht vliegen of op het water lopen, maar te wandelen op de aarde. – Chinees spreekwoord
Is het wel gemakzucht?
In het citaat van Marianne Williamson bleef ik zelf stilstaan bij het feit dat we te gemakzuchtig zijn. Ik herken dat, het gebeurt eigenlijk best veel. Je neemt je iets voor, doet het een tijdje en dan verwatert het weer. Ik heb een tijd geleden geschreven dat ik baat heb bij de ademenhalingsoefeningen, maar er toch wisselvallig in was. Dat is nog zo. Ik ben er wel gedisciplineerder in geworden. Het vroeger opstaan heeft daar ook bij geholpen, maar soms komt er toch iets tussen. Een vroege afspraak of onverwacht bezoek en dan komt het er op de een of andere manier de rest van de dag niet van. Dus ook al weet je dat het goed voor je is, er zijn steeds wel stoorzenders. En dat geldt ook voor gezond eten, niet klakkeloos consumeren enz. Soms lukt het, maar de verleidingen om ons heen zijn overal. Het is net als een oom van mij zei over ongelukken in het verkeer “Er zijn zoveel auto’s, het valt niet mee ze allemaal te missen.”.
Of het nu gaat om een beter mens te worden of iets anders wat je eigenlijk wel wilt, maar wat er steeds niet van komt kunnen we dan wat leren van georganiseerde religies?
Leren van religies?
Wij denken dat we het zelf kunnen en dat alleen willen genoeg is. Maar in het bombardement van reclame en verleidingen op de sociale media, heb je volgens mij meer nodig. Daarom voeg ik een talk in van Alain de Botton, Atheïsme 2.0
waarin hij uitlegt waarom we het kind niet met het badwater moeten weggooien. Voor alle mensen die niet geloven (en in zijn visie is dat logisch) valt er wel een hoop te leren van de manier waarop religies hun boodschap overbrengen. Als je op een universiteit zit, denken ze dat je na één college het gehoorde wel snapt en onthoudt. Religie ziet de waarde van herhaling. Structuren inrichten, zodat je de boodschap meerdere keren tegen komt. Religie ziet dat wij niet alleen onze hersens zijn, betrekt er ook fysieke handelingen bij, zoals knielen, voeten wassen, met elkaar het avondmaal eten etc. Religies zijn net als bedrijven een merk, gestructureerd, brengen mensen samen, hebben een duidelijke identiteit en hebben macht. Ze gaan ervan uit dat mensen hulp nodig hebben om hun leven te kunnen leiden. Terwijl de seculieren denken dat mensen rationele wezens zijn, die als ze maar informatie krijgen het zelf wel kunnen toepassen. De praktijk wijst uit dat mensen toch wel vaak begeleiding en hulp nodig hebben. Volgens Alain de Botton genoeg redenen om beter te kijken wat we kunnen leren van de manier waarop religie in de praktijk wordt gebracht.
Wat kan helpen?
Samenvattend kunnen we voorzichtig stellen dat voor het bereiken van een grote of kleine verandering een paar ingrediënten nodig zijn.
Wat zou jou kunnen helpen bij het realiseren van een verandering?