Focus

Het wonder is niet, door de lucht vliegen of op het water lopen, maar te wandelen op de aarde. – Chinees spreekwoord

Is het wel gemakzucht?
In het citaat van Marianne Williamson bleef ik zelf stilstaan bij het feit dat we te gemakzuchtig zijn. Ik herken dat, het gebeurt eigenlijk best veel. Je neemt je iets voor, doet het een tijdje en dan verwatert het weer. Ik heb een tijd geleden geschreven dat ik baat heb bij de ademenhalingsoefeningen, maar er toch wisselvallig in was. Dat is nog zo. Ik ben er wel gedisciplineerder in geworden. Het vroeger opstaan heeft daar ook bij geholpen, maar soms komt er toch iets tussen. Een vroege afspraak of onverwacht bezoek en dan komt het er op de een of andere manier de rest van de dag niet van. Dus ook al weet je dat het goed voor je is, er zijn steeds wel stoorzenders. En dat geldt ook voor gezond eten, niet klakkeloos consumeren enz. Soms lukt het, maar de verleidingen om ons heen zijn overal. Het is net als een oom van mij zei over ongelukken in het verkeer “Er zijn zoveel auto’s, het valt niet mee ze allemaal te missen.”.

Of het nu gaat om een beter mens te worden of iets anders wat je eigenlijk wel wilt, maar wat er steeds niet van komt kunnen we dan wat leren van georganiseerde religies?

Leren van religies?
Wij denken dat we het zelf kunnen en dat alleen willen genoeg is. Maar in het bombardement van reclame en verleidingen op de sociale media, heb je volgens mij meer nodig. Daarom voeg ik een talk in van Alain de Botton, Atheïsme 2.0
waarin hij uitlegt waarom we het kind niet met het badwater moeten weggooien. Voor alle mensen die niet geloven (en in zijn visie is dat logisch) valt er wel een hoop te leren van de manier waarop religies hun boodschap overbrengen. Als je op een universiteit zit, denken ze dat je na één college het gehoorde wel snapt en onthoudt. Religie ziet de waarde van herhaling. Structuren inrichten, zodat je de boodschap meerdere keren tegen komt. Religie ziet dat wij niet alleen onze hersens zijn, betrekt er ook fysieke handelingen bij, zoals knielen, voeten wassen, met elkaar het avondmaal eten etc. Religies zijn net als bedrijven een merk, gestructureerd, brengen mensen samen, hebben een duidelijke identiteit en hebben macht. Ze gaan ervan uit dat mensen hulp nodig hebben om hun leven te kunnen leiden. Terwijl de seculieren denken dat mensen rationele wezens zijn, die als ze maar informatie krijgen het zelf wel kunnen toepassen. De praktijk wijst uit dat mensen toch wel vaak begeleiding en hulp nodig hebben. Volgens Alain de Botton genoeg redenen om beter te kijken wat we kunnen leren van de manier waarop religie in de praktijk wordt gebracht.

Wat kan helpen?
Samenvattend kunnen we voorzichtig stellen dat voor het bereiken van een grote of kleine verandering een paar ingrediënten nodig zijn.

 • Focus is stap één. Besluiten dat je het echt wilt en dat je er iets voor wilt doen.
 • Begin klein. Ook al wil je een groot resultaat behalen, het begint vaak met een kleine activiteit die je consequent doet. Als je te groot begint, is de kans dat je het te moeilijk vindt en vroegtijdig afhaakt groter.
 • Het derde is een structuur waarin je dat echt gaat doen. Bijvoorbeeld, een vaste tijd waarop je aan het project gaat werken en waar je geen uitzonderingen op gaat maken, of een briefje in de badkamer dat je meteen na het douchen gaat mediteren, hardlopen of oefeningen doen.
 • Benader het niet alleen met je hoofd. Wat voel je erbij als je aan het voornemen denkt? Enthousiasme of grote weerzin? Bedenk soms dat je wel iets wilt, maar er nog niet klaar voor bent.
 • Ten vijfde zoek steun, iemand die met je wil starten aan een project – van afvallen tot trainen voor een marathon – en om verantwoordelijkheid af te leggen. Het lijkt misschien overbodig, maar als je jezelf kent, weet je ook hoe gauw je de met jezelf gemaakte afspraken weer kunt uitstellen, veranderen of er gewoon niet aan gaat beginnen.
 • Wat zou jou kunnen helpen bij het realiseren van een verandering?

  Author: tineke visscher

  Geef een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.