Tao van de liefde

Drie schatten zijn me na aan het hart.
De eerste is liefde;
De volgende, eenvoud;
De derde, het overwinnen van het ego. – The Tao of inner peace – Dreher

Tao
In een van de vorige post had ik het over oude wijsheid, die in de meeste tradities is terug te vinden. Over mindfulness kun je veel vinden in andere blogs. Ik kijk weleens bij Zen in de Maalstroom van Edel Maex. Ik heb de boeken van Kabat-Zinn wel op mijn lijstje staan, maar heb ze nog niet gelezen. Wil je wel alvast wat meer weten of mindfulness, kijk dan op Youtube. Ik heb een kort filmpje gevonden als introductie.


Naast de Tao van Poeh en de Teh van Knorretje, die ik ook van harte kan aanbevelen, heb ik wel heel lang het boekje “Tao van de liefde” van Ivan Hoffman. Ik heb ook de Tao met uitleg van Wayne Dyer bestudeerd. Het zijn de korte teksten uit de TAO met een overdenking van Wayne Dyer, waarbij hij de oorspronkelijke tekst toegankelijker probeert te maken. In het algemeen kun je zeggen dat de TAO Te Tjing zo’n 2.500 jaar geleden is opgeschreven, maar waarschijnlijk nog een paar duizend jaar ouder is. “De TAO stelt ons in staat ons te verbinden met de natuurlijke processen van het universum en wekt een intieme aandacht voor onze eigen gevoelens op. … De Tao is eenvoudig, elementair en simpel in zijn filosofie. Hij behandelt de wortels en de oorzaken van ziektes die ons teisteren, en geeft ons op zijn beurt een richtsnoer waarmee we op een andere manier over onszelf kunnen denken, zodat we los kunnen laten en heel kunnen worden. De Tao vertelt ons dat we veilig kunnen zijn. Hij verenigt ons met de ziel van het universum. Het taoïsme, met zijn nadruk op deze eenheid met alle zaken, is in werkelijkheid iets waarmee we geboren zijn. Pas wanneer we groeien – sommigen zouden zeggen rijpen – verliezen we onze taoïstische natuur, en zien we de wereld in een dualistische benadering, als gescheiden van onszelf. Derhalve is het leren over taoïstisme een natuurlijk iets, dat ons terugvoert naar onze oorspronkelijke ik.”

TAO van liefde
In dit dunne boekje worden de basisprincipes van liefde opgesomd. Liefde niet als tijdelijke romantische liefde, maar liefde die onze natuur is en die we moeten terugvinden. “De TAO onderwijst dat alles in verhouding tot de rest bestaat. Als alles in harmonie is, in balans, in evenwicht, dan vertelt eenvoudig, bijna rekenkundig denken ons dat als één kant van de vergelijking verandert, de andere kant ook moet veranderen om zich aan te passen aan de eerste verandering opdat het evenwicht behouden blijft. Overeenkomstig kunnen we, als we de ander willen veranderen, die verandering forceren of gewoon veranderen hoe we zelf zijn.” In het kort vat dit samen waarover ik al geschreven heb. We kunnen onze energie richten op de dingen buiten ons waarvan we willen dat ze veranderen of we kunnen in ons zelf leren kijken, wat wij kunnen veranderen. Uiteindelijk is het enige waarover je enige zeggenschap hebt, jezelf. Dus het kost je onmetelijk veel meer energie om dingen en mensen om je heen te veranderen, als het je al lukt. Deze les heb ik ook door schade en schande moeten leren. Je kunt jezelf nl. helemaal uitputten om strijd te voeren tegen onrecht, ongelijkheid of zo. En je hebt de hele tijd een veel bruikbaarder sleutel in je hand. Als jij nl. je denken verandert, verandert de buitenwereld vanzelf.
Wil je het uitproberen? Zo ja, wat zou je dan in je denken willen veranderen?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.