Macht loslaten

Wanneer de macht van de liefde, de liefde voor macht overwint, zal de wereld vrede kennen. – onbekend

Je natuur of levenswerk
In het boekje De Tao van de liefde wordt gesteld dat leren over liefde gelijk is aan leren over onszelf. En dat we voor die verandering misschien wel ons hele leven nodig hebben. Tegenwoordig lees je ook weleens dat je al verlicht bent en dat je daar niets voor hoeft te doen. Een voorbeeld van die overtuiging is Tijn Touber, die in zijn Spoedcursus Verlichting stelt dat het gemakkelijker is om verlicht te zijn dan het niet te zijn. Het is nl. je natuur, dus het ligt binnen je bereik zonder al te veel moeite. Van dat boek heb ik alleen de recensie gelezen en een interview met de schrijver. Hij heeft wel een traditionele weg gevolgd, maar werd verlicht toen hij daarmee stopte. Dan denk ik aan een tv-programma dat ik ooit zag over The Secret. Daarin legde iemand uit dat wij zijn als lantaarns, het licht binnenin en een glazen buitenkant. Als de kaars brandt beroet die het glas. Dus het licht is er wel, maar dat is niet meer zo goed te zien. En het schoonmaken van de buitenkant duurt soms wel een tijdje. Het is allebei waar. Je bent licht en je moet er iets voor doen om dat weer zichtbaar te maken. Ivan Hoff zegt het zo: “We groeien niet door op een dag wakker te worden en alles te begrijpen wat we zouden moeten begrijpen en dan plotseling vrede te hebben met de wereld. Verlichting, want daar hebben we het over, is iets waar we een heel leven voor nodig hebben om te kunnen bereiken. … We groeien door kleine baby-stapjes te maken, en te zien dat we veilig zijn, waardoor we weer wat meer moed vinden om de volgende keer een iets groter stapje te maken. We groeien als onze pijn onverdraagzaam wordt, en we onszelf ertoe dwingen, of door de omstandigheden gedwongen worden, om dingen anders aan te pakken.”

Suggesties om te veranderen
Onderstaande is verkort overgenomen uit het boek.

  • Onderzoek je pijn; dit is de oorspronkelijke pijn uit je kindertijd. Onthoud dat de Tao ons leert dat pijn betekenis geeft aan niet-pijn, en dus dat het pijn is dat tot groei leidt. De pijn waar je doorheen moet is eigenlijk een zegen, want het is de motor van verandering.
  • Praat tegen jezelf; Dit gekwetste kind, dat ieder van ons in zich draagt, heeft behoefte aan troost. Begin dit kind in je te behandelen zoals jezelf ook behandeld wilt worden.
  • Zet je angsten concreet uiteen; Maak een lijst van dingen waar je bang voor bent en wat je vreest dat je zal overkomen. Dat kan je helpen wat rationaliteit, wat logica toe te voegen aan de emotie, die angst is. Monsters leven in het donker, je moet het licht aan doen, zei dr. Phil.
  • Onderzoek je patronen; We neigen ertoe ons gedrag te herhalen, omdat het een vorm is waarbij je alles onder controle hebt. Beter saai, pijnlijk of ronduit vervelend, dan onbekend.
  • Gedraag je alsof je gelooft; Een manier om dit zichzelf herhalende systeem te doorbreken is je gedragen alsof je je heel goed over jezelf voelt. Probeer eerst hele eenvoudige dingen, om het zelfvernietigende patroon in je leven te doorbreken en kijk of er iets ergs met je gebeurt. Glimlach en kijk of er iemand teruglacht.
  • Zie het grotere beeld; Door de grotere patronen in ons leven te zien, door te voelen dat er een lot is dat door deze verbindingen wordt uitgelegd, beginnen we te voelen dat er een orde is in het universum waar we in passen. De TAO spreekt tot ons via ontelbaar veel tekens. Leer deze tekens te lezen. Je zult alles, waarvan je denkt dat je er macht over hebt, moeten laten gaan om volgens je hart te kunnen leven.
  • Onderzoek wat je bijdraagt aan de wereld; Aangezien onze persoonlijke groei de springplank voor ons kan zijn om ons bewust te worden van de noodzaak om de planeet te redden, kan dat andersom ook waar zijn.
  • Mediteer en geef je zelf bevestiging; We moeten leren om ons verbonden te kunnen voelen met het universum. Dat kan alleen als we heel stil worden en alleen met onszelf.
  • Als je omstandigheden het toelaten, koop een puppy of red er eentje uit het asiel. Zorg voor hem, en je zult er snel achter komen dat je liefde kan geven en ontvangen, zonder alle angsten die er bij komen als je van een mens houdt.
  • Doe je wat je leuk vindt om te doen?; Werk is een groot gedeelte van je leven, om iets te doen voor geld of omdat het verstandig is, ontneemt je liefde in een groot deel van je leven.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.