Het is niet genoeg als een eikel een eikel blijft

Het leven werkt altijd toe naar transformatie, in ieder aspect van de schepping. – uit “Dansen tussen vreugde en verdriet” Mansukh Patel, Rita Goswami

Een eikel mag geen eikel blijven
Ik las deze zin en had er in eerste instantie een heel andere associatie bij. Maar als je blijft doorlezen wordt het wel duidelijker. Dus ik zal eerst het volledige citaat opnemen.

Het is niet genoeg als een eikel een eikel blijft, hoe mooi hij ook is, want zijn potentieel is uit te groeien tot een eik die het menselijk leven op deze aarde mede mogelijk maakt en in stand houdt. De kroon van de schepping, de mens, kan evenmin aan dit wonderbaarlijke proces ontkomen, maar hij kan zich er wel tegen verzetten!

De natuur aanvaardt, geeft zich over, buigt zich voor de krachten van het universum, maar als mensen moeten wij om een of andere reden vechten, protesteren, rationaliseren en klagen. Als een eikel zich zou verzetten tegen het veranderingsproces zou hij nooit een machtige boom worden!

Kunnen wij ons niet ook overgeven en buigen met dezelfde waardigheid als de eikel? Kunnen wij niet meegaan met de bestaande krachten, in plaats van ertegenin?”

Beter weten
Als mensen denken wij het beter te weten. Beter te weten wat goed voor ons is, hoe ons leven zich dient te ontwikkelen en hoe we de natuur kunnen bedwingen. We geloven zo in de maakbaarheid van ons eigen leven dat we er niet op vertrouwen dat er een plan of ontwikkeling voor ons in petto ligt die we zelf niet hebben bedacht. Ik weet nog dat Oprah vaak opmerkte dat mensen te kleine dromen hebben. Een keer bij haar show zijn, was dan al heel wat. Zij vond altijd dat je je aan grotere dromen moest wagen. Want alleen een comfortabel leven dat is niet genoeg. Een mens heeft een droom of visie nodig over welke bijdrage hij kan leveren aan het grotere geheel. Voor bedrijven is één doel, bijv. winst maken, niet voldoende is om het in een moeilijke markt te redden. Zo is het voor mensen ook niet voldoende om door te kabbelen. Je hebt iets nodig waarmee je je onderscheidt van de massa, doet wat alleen jij met jouw talenten kunt doen. Als je ouder bent, dan wil je misschien de beste ouder voor je kinderen zijn (niet de beste ouder in het algemeen, want dat is onbereikbaar). Of als je in een dienstverlenend beroep werkt, dan wil je dat het beste doen. Opnieuw niet in het algemeen, maar jouw beste kwaliteiten inbrengen. Vroeger wilde ik bewijzen dat ik de beste was en dat bedoel ik hier niet. Je hoeft nl. niets te bewijzen, alleen als je beste zelf te verschijnen.

Wat is de grotere droom?
Ik vraag me vaak af wat dan de grotere droom in mijn leven kan zijn. Toen ik in het P&O vakgebied werkte, wist ik heel precies hoe dat beste eruit zag. Maar nu ik nog meer ben teruggeworpen op mezelf weet ik het gewoon niet. Ik heb ook een grotere droom nodig. Misschien moet dit blog wel uitgroeien tot een podium voor bijzondere verhalen, niet iets van mij alleen. Maar ik heb geen idee hoe en wat. Dus het enige dat ik nu kan doen, is doorgaan waarmee ik bezig ben en misschien leidt dit tot iets of misschien krijg ik nog wel een heel ander idee.
Welke dromen heb jij en zijn ze groot genoeg om je te leiden?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.