Stel je eens voor

Vandaag even een beetje luchtigere post, want het is ongemerkt zomer geworden. Gewoon een Hollandse zomer. Daarom nu een zomerse droom. Een droom over een wens die uitkomt. Stel je eens voor dat je dat met je gedachten zou kunnen bewerkstelligen. Stel je eens voor dat …… Wat zou je invullen? Ik wens je in ieder geval een mooie zomer met wat je ook doet. Ik ga ook in de zomer gewoon door met alle boekenwijsheid, dus je hoeft niets te missen.

Ik heb vandaag de droom van Toon Tellegen ingekort overgenomen uit het Taartenboek. In het voorwoord van dit boek over de bijzondere taarten van de dieren met recepten, staat zijn wens. Een van de vele, maar dit is de liefste wens.

“Het is een mooie dag en we leunen achterover, kauwen op grassprietjes, luisteren naar het kabbelen van de golven en hebben het over niets in het bijzonder. Ah, denk ik, dit is dus het niets in het bijzonder waar de dieren het altijd over hebben!
Plotseling, halverwege die middag, verschijnen er aan de andere kant van de rivier, voorbij de steppe, honderden taarten boven de horizon. ….
“Daar is mijn lievelingstaart!” hoor ik de krekel roepen. “En daar de is de mijne!” Dat moet de beer zijn. Als de voorste taarten over de rivier heen vliegen – sommige zo laag dat ze rakelings over het water scheren – doet iedereen tegelijk zijn ogen dicht en zijn mond open. Ik ook. ….
Pas laat in de avond doet iedereen zijn ogen weer open en zijn mond weer dicht. Ik kijk om mij heen. We liggen in het gras aan de oever van de rivier. We zijn er nog allemaal. De meesten van ons kunnen zich niet meer verroeren of over hun buik heen kijken. …… Ik hoor om mij heen zo nu en dan iemand mompelen: Wat was dat heerlijk …” Van de taarten zijn alleen een paar kruimels op een paar kinnen over.
Ik lig daar nog urenlang, naast de krekel en dichtbij de eekhoorn en de egel, en ook niet ver van de olifant, en ik denk: is dit nu een wonder – ik heb vaak over wonderen gehoord, maar er nog nooit een meegemaakt – of is dit nu de gewoonste dag van mijn leven?
Het is de gewoonste dag van mijn leven.
Dat is mijn liefste wens.”

Toon TELLEGEN

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.