Vrij van verslaving

Elke vorm van verslaving is slecht, of het narcotische middel nu alcohol, morfine, cannabis, macht, werk of idealisme is. – Carl G. Jung

Wanneer spreek je van verslaving? Helaas, ondanks mijn oranje nagels 🙂 , is het voetbal sprookje ten einde. Het hing al een beetje in de lucht, Hoewel ik lees dat ze zelf niet met een verlies hebben rekening gehouden. Maar nu weer over tot de orde van de dag. Ik heb in de vorige posts een paar keer gehint dat denken wel een verslaving lijkt. Je hebt steeds meer nodig, terwijl het niet gaat oplossen wat je eigenlijk wilt, sterker het vergroot je probleem. Daarom zijn er ook heel veel middelen, waaraan je verslaafd kunt zijn. Wij denken in eerste instantie aan mensen, die totaal niet meer kunnen functioneren en zich aan de rand van de samenleving bevinden. Maar er zijn veel vormen, die min of meer geaccepteerd worden. Het wordt meestal pas opgemerkt, als iemand totaal niet meer kan functioneren. Maar stel je eens voor dat er een pil was, waardoor je alles kon bereiken wat je maar wenst. Ook al zou je daar aan verslaafd raken en zou het helemaal niet goed met je gaan als je met het slikken ervan op zou houden. En ook al zou je weten dat er maar een beperkte voorraad beschikbaar is. Dat is het gegeven van een intrigerende film, Limitless, die ik een tijdje terug zag. Ik denk dat bijna iedereen zou reageren als de hoofdpersoon en de pillen dankbaar zou gebruiken. Misleide zoekers Deepak Chopra spreekt in zijn boek “Vrij van verslaving” over misleide zoekers. Ze zoeken wel een reëel iets, maar op de verkeerde plaats. Hij begint het boek als volgt. “Ik denk dat verslaafdheid en de gevolgen ervan het belangrijkste gezondheidsprobleem van onze samenleving vormen. Tot de ziekten, die direct of indirect met verslaafdheid samenhangen, behoren onder andere hart- en vaatziekten, aandoeningen van de luchtwegen zoals emfyseem, allerlei vormen van kanker en AIDS. Dit boek is een poging om in kort bestek iets meer zicht te krijgen op een heel omvangrijk en gecompliceerd probleem.” Hij wil een andere, onconventionele kijk op verslaving bieden. Angst speelt bij verslaving, maar ook bij de behandeling een grote rol. Hij beschouwt verslaafden als zoekers naar genot en misschien zelfs naar een transcendente ervaring. “Ik wil met nadruk stellen dat dit zoeken een bijzonder positieve houding vertegenwoordigt. … Zeker in het begin hoopt de verslaafde iets fantastisch te ervaren, iets dat uitgaat boven de onbevredigende of zelfs ondraaglijke realiteit van alledag. …. Ik heb gekozen voor Een spirituele benadering, omdat ik werkelijk denk dat dit het antwoord is.” Op zoek naar vreugde In een van de contactadvertenties op tv wordt gezegd dat kinderen wel tig keer per dag lachen en volwassenen bijna niet meer. We lijken het leven niet meer met plezier en vreugde te benaderen, maar vooral serieus. Zoals Youp van ’t Hek ooit zei “we zijn met zijn vieren, maar er valt niets meer te vieren”. We gaan te snel voorbij aan de kleine momenten van geluk en sleuren onszelf de dag door. Dan mogen we onszelf natuurlijk wel verwennen met lekker eten, een biertje of wijntje of mooie kleding, gadgets of…. vul zelf maar in. En laten dat nou de dingen zijn waaraan je dan verslaafd raakt, omdat ze niet dat kunnen vervullen wat je eigenlijk zoekt. De kunst is dan om deze spiraal te doorbreken. Maar hoe? Ik ga er de volgende keer mee verder. Wil je nu vast inspiratie op doen? Er zijn veel blogs over minimalisme, waarbij de nadruk ligt op ervaringen en niet op spullen. Kijk bijv. eens bij becoming minimalist.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.