Verslaving krachteloos maken

Ze zijn verslaafd aan de geur van geweest – Marianne Zwagerman

Het is niet de strijd tegen de ´boterham met pindakaas´
Verslaving kan op veel gebieden voorkomen. Maar we moeten niet blijven hangen in de strijd tegen de “drug”. Want dan blijven we bezig. Ik hoor steeds vaker geluiden dat verslaving een ziekte is die eigenlijk niet te genezen is. Je kunt met of zonder hulpmiddelen van de verslavende stof afblijven, maar vaak steekt dan een andere verslaving de kop op. Het onderliggende probleem wordt niet aangepakt. Voor de korte therapieën is dat ook geen prioriteit.

In de korte tijd dat ik als stoppen-met-roken-coach werkte, kon ik erg verbaasd zijn door het geloof in het middel. Bijv. een sigaret zou ontspannen, helpt bij stress, je hebt iets te doen (m.a.w. zonder is je leven leeg) en helpt je met moeilijke situaties om te gaan. Ik noem hier het voorbeeld van één man, die wilde stoppen omdat hij chemokuren moest ondergaan en zelf wel had bedacht dat erbij blijven roken dan niet zo goed zou zijn. Maar toen ik hem de keer daarna volgens afspraak belde, vertelde hij dat het niet goed ging. Hij had voor een behandeling in het ziekenhuis toch maar zijn sigaretten meegenomen, want hij wist dat het zwaar ging worden. Daar deden die sigaretten natuurlijk niets af of toe, maar het idee was dat het toch troost zou geven.

Ik zou hier natuurlijk nog heel veel andere voorbeelden kunnen gebruiken. Maar ik besluit met een opmerking van Gary Zukav. Er was een tijd dat hij regelmatig in een Oprah show aanwezig was. Daar gaf hij suggesties aan mensen om hun situatie anders te bekijken. Een vrouw vertelde over haar worsteling met eten. Hoe lang ze er al mee bezig was om af te vallen, dat het soms even lukte, maar dat ze veel vaker terug viel in oud gedrag. En Gary Zukav gaf toen aan dat ze niet de strijd met de `boterham met pindakaas´ moest voeren. Maar dieper op zoek zou kunnen gaan naar wat ze nu eigenlijk probeerde te vervullen. En dat geldt voor elke verslaving, dus vul voor ´boterham met pindakaas´ maar in wat jouw keuze `drug´ is.

Handeling, herinnering, begeerte
Even terug naar Deepak Chopra. Hij stelt dat “we pijn proberen te vermijden en genot te ervaren, en we accepteren genot in elke vorm waarin het zich lijkt aan te dienen. Als we afgesneden zijn van onze innerlijke bronnen van vreugde, en het geluk waarvan de bron buiten ons ligt de enige vreugde is die we kennen, zullen we proberen dat te ervaren. Afhankelijk van onze levensomstandigheden kan dat een positieve en vruchtbare onderneming zijn, maar het kan helaas ook leiden tot een van de vele vormen van verslaafdheid.”

Hij legt een karmische cirkel uit, die continu loopt van begeerte, handeling, herinnering enz. “Ayurveda zegt dat een handeling die we ooit hebben verricht een blijvende afdruk op ons wezen nalaat, samen met de niet minder blijvende componenten herinnering en begeerte. Bij alles wat we doen wordt een drie-eenheid van handeling, herinnering en begeerte in onze cellen gecodeerd, en die code laat zich niet zo maar uitwissen. Dat heeft grote gevolgen voor de manier waarop we in dit boek verslaafdheid zullen benaderen. We zullen niet proberen de herinneringen en begeerten die aan een verslaving ten grondslag liggen ‘uit te bannen’, maar ons concentreren op het scheppen van nieuwe, positieve gevoelens, die sterker zijn dan de destructieve impulsen van de verslaafdheid en deze krachteloos maken.”

In zijn boek geeft hij aanwijzingen voor het in balans komen van de lichaam/geesttypen volgens Ayurveda en 3 manieren om het evenwicht te herstellen. Dat zijn meditatie, lichaamsbeweging en natuurlijk VREUGDE. Hij heeft zijn suggesties om dat te bereiken geformuleerd in vragen. Ik heb een paar als voorbeeld overgenomen.
– had u vandaag werkelijk plezier in uw werk?
– was u vandaag in staat bewust en met waardering de natuur te ervaren?
– hebt u de tijd gevonden om iets leuks te doen of wat lichaamsbeweging te nemen?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.