Aarden

I still have my feet on the ground, I just wear better shoes. – Oprah Winfrey (Ik sta nog steeds met beide voeten op de grond, ik draag alleen betere schoenen.)

Lijden aan de wereld
Je kunt in de ogen van Judith Orloff er veel aan hebben als je weet dat je een intuïtieve meevoeler bent. Ik weet dat het bij mij het geval is, alleen niet in de voorbeelden die zij geeft. Ik kon prima in een druk winkelcentrum zijn of in een druk restaurant. Maar bij bepaalde mensen of vergaderingen liep ik leeg. Ik noemde dat zelfs mijn energielek. Maar ja, dan ga je toch wel gewoon door, want wat moet je er verder mee. Pas toen ik door mijn huidige klachten bij de huisarts kwam, wist hij me te vertellen dat ik hoog sensitief ben. Dat vond ik altijd een beetje een aanstellers-mode-woord. In mijn ogen deden mensen dan alsof ze iets heel speciaals hadden en daardoor beter waren dan anderen. Dus lang heb ik hier niets mee gedaan. Op een moment heb ik een cursus gedaan om er zelf beter mee om te kunnen gaan. Daar kreeg ik een beter beeld en leerde dat die mensen te open staan en eigenlijk lijden aan het leed om hun heen of er snel door overprikkeld worden. Dus geluid, te fel licht etc daardoor kan iemand uit balans worden gebracht. En in dit boek staat dus ook heel duidelijk dat de stress in het lichaam wordt opgenomen en dat iemand dat onbewust doet en niet verwerkt of loslaat. Om die reden is het belangrijk om jezelf te leren afsluiten en sowieso beter te aarden. Want als je voelsprieten heel ver reiken, dan heb je ook heel goed ontwikkelde wortels nodig.

Leren te aarden
Om meer positieve energie te ervaren en dus niet ongemerkt kwijt te raken is een ademhalingsmeditatie een probaat middel. Het staat in dit boek, maar je kunt het op veel plaatsen vinden.

“Ga op een rustige plek zitten waar je niet wordt gestoord – zet je gsm uit, sluit de deur. … Begin met een paar minuten en breid dat geleidelijk uit.
Ga in een ontspannen houding zitten, sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling om jezelf te centreren.” ( Mijn aanvulling: je kunt je hele lichaam langs gaan, want door je aandacht naar een specifiek deel te brengen ga je dat ontspannen, bijv. ontspan je voorhoofd, ontspan, ontspan je hele gezicht, de kaken, ontspan, ontspan je nek en schouders etc. en door gericht je aandacht steeds naar die plek te brengen, kun je de spanning voelen en loslaten.)
Richt daarna je aandacht op je ademhaling. Je kunt zowel actief als passief de ademhaling volgen. In het eerste geval probeer de ademhaling naar je buik te brengen. In het tweede geval maakt het niet uit hoe je ademt, je hoeft er niets voor te doen, je kunt de ademhaling gewoon waarnemen. Als je helemaal ontspannen bent, na een paar minuten, stel je voor dat je ademhaling helemaal naar beneden gaat, de grond in. “Stel je voor dat je adem naar beneden vloeit door aardlagen, gesteente, mineralen en aarde heen. Plant in je geest een wortel vanuit je lichaam naar het binnenste van de aarde. Stel je een lange, krachtige staart voor die zich van je ruggengraat naar beneden uitstrekt en je in dat voedende centrum brengt. Terwijl je ademhaalt, voel je dat de verbinding met de aarde krachtiger wordt. Laat de energie van de aarde in je lichaam binnendringen en je stabiliseren.” Als het genoeg is voel je even goed de stoel waarop je zit en rek je je helemaal uit.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.