Een spirituele weg vinden

Liefde is de godsdienst, het universum is het boek. – soefi leraar, quote uit “Tien formules voor positieve energie”

Het tweede recept
Vorige week, heb ik net als alle andere Nederlanders de gebeurtenissen rond de vliegramp gevolgd. Ik vind dat deze ramp te groot is om er nu iets zinnigs van te vinden. Ik leef mee met de nabestaanden, maar verder heb ik er nog niets over te zeggen. Dus richt ik me maar weer op de “Tien positieve formules”.

Het tweede recept voor meer positieve energie is: “zoek een koesterende spirituele weg”. Niemand kan voor jou invullen wat bij je past.
Ik zag pas een herhaling van een tv-uitzending van Louis Theroux, die ook op zoek was naar een bijzondere ervaring. Daarvoor zocht hij verschillende goeroes op, o.a. bij de Hare Krishna’s en Swami G. En als laatste onderging hij bij Amma een liefdevolle knuffel en voelde hij dat hij onverklaarbaar geraakt was.
Het kan best ingewikkeld worden het zoeken naar goeroes. Lees anders nog maar eens “12 goeroes, 13 ongelukken“.

Terug naar dit boek, het gaat Judith Orloff niet om welke weg je kiest als die jou maar ondersteunt. “Ik breng je voorbij je kleine zelf, wat de boeddhisten “apengeest” noemen – de kortzichtigheid van onzekerheden en ambities, die negatieve vibraties handhaven – en geef je een groter veld om op te spelen. Een grenzeloze uitgestrektheid omgeeft je nietige identiteit. Daar woont de liefde.” Om dat te bereiken biedt ze oefeningen en 3 minuten meditaties.
En vijf richtlijnen waarmee je kunt vinden wat bij jou past.

Vijf richtsnoeren waarmee je je eigen geest kunt ontdekken.
1. erken dat twijfelen gezond is (als iets goed klinkt, maar het raakt je niet, is het niets voor jou)
2. neem de vrijheid te onderzoeken wat jou beweegt (kijk naar je intuïtieve reactie en niet naar wat anderen doen)
3. wees je bewust van het gevoel van een spirituele verbinding (ga daarheen waar de energie is, je voelt dat in je lichaam)
4. wees je ervan bewust hoe een spirituele verbinding niet voelt (een reactie, die je afstoot, angst)
5. spoel je weerstand weg (stel je wel open, anders kun je er niet mee kennis maken)
Als je het lijstje zo ziet, is het nog wel ingewikkeld. Vooral als we nog helemaal vastzitten in onze apengeest en nog niet zo bij het gevoel kunnen komen.

Bij haar gaat het erom dat je de energie kunt voelen in elke omgeving, dus ook bij een goeroe of kerk. Ik haal er maar uit dat je er met de ratio niet komt. Je ratio maakt je aan het twijfelen, terwijl je intuïtie weet. Je gevoel zegt je precies of het nep is of niet, als je je van je bagage hebt ontdaan. Ga niet zo maar met de eerste de beste goeroe of groepering in zee. Ik word zelf altijd een beetje iebelig als ik de blinde devotie zie van volgers. Ik houd me maar vast aan de woorden van Krishnamurti, die zei dat je nooit je moet aansluiten bij een kerk of andere groepering, want dan houd je op met jouw pad. Of de uitspraak van boeddhisten dat de wijze met zijn vinger wijst naar de maan, maar dat je je niet moet blindstaren op de vinger.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.