Voorbij de apengeest

Als je eerlijk kan kijken naar je eigen leegte, zul je er achter komen dat er geen afhankelijkheid bestaat van wat dan ook – van geen mens, van geen geloof, van geen ervaring, van geen traditie. Dat is dat wat voorbij leegte is, creativiteit – de creativiteit van de werkelijkheid, niet de creativiteit van een talent of vermogen, maar de creativiteit van dat wat voorbij angst is, voorbij eisen, voorbij de trucs van het denken. –
J. Krishnamurti

Vertrouwen, discipline en concentratie
In de, voor dit seizoen, eerste aflevering van zomergasten zag ik Freek de Jonge en zijn kijk op leven en kunst. Voor alles in het leven waren volgens hem 3 pijlers nodig, nl. vertrouwen, discipline en concentratie. Je moet het vertrouwen hebben in jezelf (dat je iets kunt en dat je goed genoeg bent), de discipline kunnen opbrengen om dat dan heel veel en tot in de perfectie te doen en als laatste tijdens het doen volledig geconcentreerd zijn op wat je aan het doen bent. Hij had er erg mooie voorbeelden bij, maar ik denk dan gelijk aan de sprong van Epke Zonderland op de Olympische Spelen. Freek de Jonge pleitte ervoor dat we deze 3 vaardigheden aan kinderen op school meegeven, dan komt de rest vanzelf wel.

En eigenlijk is elke spirituele weg ook van deze richtlijnen voorzien. Je moet volledig op jezelf vertrouwen en weten dat je datgene wat gebeurt aankunt, de discipline opbrengen om te mediteren, in stilte te zijn of te knielen en bidden en je concentreren op wat je doet. Voor dat laatste zijn er bij spirituele praktijken vaak aparte ruimtes of stilteplekken ingericht. Maar uiteindelijk is het de bedoeling dat je je kunt concentreren onder elke omstandigheid. In het geval van een kunstenaar of sporter zijn er heel veel oefen uren in afzondering totdat ze zover zijn dat ze het de hele wereld kunnen tonen.

Wat bij een spirituele weg aanvullend nog belangrijk is, het gaat wel om een koesterende weg, voor jezelf en de mensen om je heen. Ik denk dat alle wegen waardoor je leert dat je specialer bent dan anderen of kunt neerkijken op mensen, die anders zijn, het uitgangspunt hebben gemist. Er zijn al veel te veel oorlogen uit naam van een geloof gevoerd. Eén blik op het journaal en je weet dat dit gegeven helaas nog niet tot iedereen is doorgedrongen.

Meegaan met de stroming
Bij meditatie of stilte, of welke spirituele praktijk is het niet zo dat één keer genoeg is voor de rest van je leven. Ik hoorde een meditatieleraar uitleggen, dat als je een wit laken geel verft en daarna in de zon legt, de kleur voor het grootste gedeelte verdwijnt. Maar zou je het elke dag in een verfbad doen, dan blijft de kleur op een gegeven moment, hoe fel de zon ook is. Hoe vaker je het kunt toepassen, hoe meer je zult merken dat je ineens met de stroom meegaat. Het leven lijkt gemakkelijker te gaan.

Wat zijn de signalen van het meegaan met de stroming volgens Judith Orloff?
– je accepteert het leven zonder innerlijke strijd;
– je spant je in voor wat je wilt, maar vermijdt gespannen, obsessief gedrag;
– je hebt veel energie, voelt je op je gemak bij anderen en jezelf;
– je kunt helemaal opgaan in een activiteit zoals kinderen bij het spelen;
– je bepaalt de timing van situaties en probeert ze niet te forceren;
– je vertrouwt op de energie van het nu.

Herken je dit?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.