Voedsel dat baat of schaadt?

People who love to eat, are always the best people. – Julia Child

Voedsel dat baat versus voedsel dat schaadt
Recept 3: Bedenk een energiebewuste methode van eten, bewegen en gezondheid.
Voeding moet je de energie geven die je nodig hebt om je leven te leiden. Eigenlijk niets anders. Het hoeft niet eens lekker te zijn, als het je maar van brandstof voorziet. We zijn niet allemaal gelijk en je zult dus ook zelf moeten uitvinden wat het beste voor jou is.
Geen enkel dieet kan je dat leren. Sterker nog een dieet zegt eigenlijk dat jij niet te vertrouwen bent met eten. Dat je richtlijnen nodig hebt om te weten wat je kunt eten en waar je vanaf moet blijven. Dat is niet de manier die Judith Orloff voor ogen staat. Zij wil juist dat je leert wat voor jou de meeste energie oplevert.

Nou is er natuurlijk wel iets te zeggen over voedsel dat schaadt. In termen van Judith Orloff heeft het dan geen energie en dat kan je al voelen voordat je het opeet. Ik heb het geprobeerd. Met een mini worteltje uit mijn vierkante meter tuin. Zo direct uit de aarde zou het helemaal vol energie moeten zitten. Dat zie je, dat proef je, maar voelen deed ik het niet. Wat denk je van dit zomerfruit? blog 038

Ik zag ook een voorbeeld van wat eten niet moet doen. Het was in een nieuwe serie van Obese, de Amerikaanse versie. Een jong meisje, 22 jaar woog aan het begin van het programma 120 kilo te veel. Ja, je leest het goed, dat woog ze teveel. Ze woog in totaal geloof ik meer dan 180 kilo. En dan denk ik altijd, hoe is het mogelijk. Mijn moeder was er heilig van overtuigd dat je van gewoon eten niet dik kon worden. En ik denk langzamerhand dat ze wel gelijk heeft. De trainer, Chris, in dit programma bood aan één dag te eten zoals zij deed. Het resultaat was verschrikkelijk. Ik had nog nooit van ontbijtburgers gehoord, die in een keer al 1300 calorieën leverden. Maar daarna volgende nog donuts, een fastfood lunch en heel veel frisdrank. Chris moest het na de lunch opgeven. Hij was zo vol dat hij moest overgeven en voelde zich door alle suikers en vet rillerig en ziek. Als je ook een voorbeeld wilt zien, kijk dan eens bij Drew Manning . Hij wilde als fitness trainer ook zijn cliënten begrijpen en deed een halfjaar een fastfood experiment. Hij had niet verwacht dat het zoveel met hem zou doen, zowel fysiek als psychisch en emotioneel. Hij veranderde als mens en als vader en niet in zijn voordeel. Hij werd meer en meer apathisch en begon zich te schamen voor zijn uiterlijk. Dat had hij helemaal niet verwacht toen hij zijn experiment begon. Hij heeft daarna een halfjaar zijn regime van trainen en eten nodig gehad om dat te herstellen.

Energiebewust eten
In het boek “Tien positieve formules” staan de volgende vragen, die je een tijdje zou kunnen bijhouden in een voedsel dagboek om te zien wat voor jou het beste energiebewuste eten is. Op al deze vragen geef je een cijfer per voedingsmiddel. Na een tijdje zie je wat voor jou het aantrekkelijkste voedsel is en wat je het beste bevalt.

Hoe beoordeel ik mijn energie reactie?
Veroorzaakt het een verslavende hunkering?
Krijg ik last van stemmingswisselingen?
Houd ik van de smaak?
Houd ik van de geur?
Ziet het er goed uit?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.