Bewegen voor meer energie

Mijn moeder begon acht kilometer per dag te lopen toen ze zestig was. Nu is ze negentig en we hebben er geen idee van waar ze is. – Nasruddin

Matig intensief bewegen
Bij bewegen gaat het niet om het jezelf afbeulen. Tenminste niet als je het gewoon doet om je beter te voelen. Met wielrennen heb ik niets, maar deze keer zag ik toch een paar keer Bau en Lau helemaal kapot aankomen. En dan worden ze meteen voor de camera gezet en denk ik, zo is sport toch echt niet goed voor je. Over de heroïek van de strijd heb ik het dan niet.

Bewegen is goed voor de gezondheid, maar niet als je je als slavendrijver voor je lichaam opstelt. Als je gaat lopen om zoveel kilometer op je teller te hebben, om gewicht kwijt te raken etc., kunnen dat hele goede redenen zijn om in beweging te komen. Maar je loopt het risico eerder je grenzen te overschrijden en een blessure op te lopen. Mensen zijn gebouwd om te bewegen, maar om matig intensief te bewegen. En vooral te voelen wat het met je doet.

Ik heb hardlopen wel geprobeerd, maar het was niets voor mij. Ik kon er niets leuks aan ontdekken, raakte snel buiten adem en hield het ook niet lang vol. Ik probeerde het wel leuk te maken door in de duinen te gaan lopen, maar helaas het is toch niets geworden. Terwijl gewoon lopen prima ging. Dat kon ik lang volhouden, ook wel in een stevig doorloop-tempo.

De adviezen van Judith Orloff:

  • zoek een omgeving met de juiste energie; als jij je niet prettig voelt in een fitness ruimte, maar wel in de natuur, kies dan voor het laatste.
  • maak van bewegen een bewegende meditatie; er zijn vormen waarbij dat ingebouwd is, zoals Tai Chi, Qi Gong en Yoga, maar je kunt het ook toepassen bij andere vormen
  • voel intuïtief de juiste lichaamsbeweging aan; probeer verschillende sporten uit en voel wat bij je past.
  • overwin je weerstand; weerstand is dat deel in jou dat bang is voor verandering en nieuwe dingen.

Rots en water
Bij sommige van de adviezen uit dit boek, of de onderwerpen uit mijn blog, denk ik, jammer dat je dat niet eerder leert. Dat het leren voelen van je eigen energie geen onderdeel is van bijv. het basisonderwijs. Maar gelukkig is dat er wel. Pas zag ik een documentaire van Human over het programma “rots en water”. Een psychofysieke training, die eigenlijk ontwikkeld is voor moeilijk opvoedbare jongens, maar later meer toepassingen heeft gekregen. Zo wordt het nu bij scholen ingezet als anti-pestprogramma. Ik zag hoe kleine kinderen leerden om sterk te staan en zodoende de rust in hun lichaam en hoofd te krijgen, om een keuze te maken. Een “rots” keuze, die hard is en pijn kan doen of een “water” keuze, die verbindt. De oefeningen worden op een speelse manier aangeboden. Het is in het buitenland eerder doorgedrongen dan in Nederland. In de documentaire wordt bijv. kinderen in Nieuw Zeeland geleerd om te lopen alsof ze op het strand zijn (in tegenstelling tot een tunnelloopje) terwijl de andere kinderen van de klas rare geluiden maken en dingen blijven roepen. Als je sterk staat dan kun je de dingen buiten je ook negeren. Het wordt ook aangeboden voor kinderen met autisme en adhd. Volgens de ontwikkelaar Freerk Ykema is er niets zweverigs aan. Wil je meer weten of deze documentaire nog zien? Klik dan hier

Author: tineke visscher

2 thoughts on “Bewegen voor meer energie

    1. Ik was even een weekje weg, dus kon je vraag nog niet beantwoorden. Bij de quote, die ik gebruikte stond “nar en wijsgeer uit de 13e eeuw”. Dat vond ik ook bij Wikepedia, maar vooral “figuur uit volksvertellingen en grappen”. Er bestaat zelfs een site met zo’n 200 grappen over Nasruddin. Of hij echt bestaan heeft laat ik in het midden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.