Negatieve gevoelens van je afzetten

Wie de angst begrijpt, zal altijd veilig zijn. Tao Te Ching

Emoties hebben levenskracht
We zijn nu in het boek “Tien positieve formules` toe aan het vierde recept. En dat luidt: wek positieve energie op om negatieve gevoelens van je af te zetten. De schrijfster vindt dit recept een “uitleg over hoe je negatieve emoties kunt bestrijden, zodat je opnieuw positieve emoties losmaakt. In termen van energetisch vermogen doen optimisme, zelfaanvaarding en compassie je stralen; schaamte, afgunst en wraak dimmen het licht, omdat die kortsluiting veroorzaken. … Als je negatieve emoties onderdrukt, veroorzaken die een verstopping in je lichaam. Maar als je ze aanpakt, komt energie vrij ten gevolge van het loslaten van emoties. Ons doel is dus het positieve te benadrukken en alles weg te nemen wat goedheid in de weg staat.”

En nu komt er weer het moeilijke verschil tussen het enerzijds zomaar positief zijn en het negatieve negeren en het anderzijds volledig accepteren van het negatieve en je richten op het positieve. Ik weet niet of ik dat subtiele verschil hier duidelijk kan maken, maar ik doe een poging. Vorige week liet ik aan iemand het verschil zien, dacht ik. Ik deed voor wat er gebeurde als ik de pijn in mijn linkerbeen negeerde. Dan kon ik het been alleen maar slepen, zo recht mogelijk houden, want dan voelde ik dat het minst. En op een been kun je ook lopen.
Dan het tweede voorbeeld, de energie helemaal in het lichaam brengen, het gewicht over twee benen verdelen, voor jezelf de pijn volledig accepteren en erop vertrouwen dat je toch kunt lopen. Dan kan het been buigen, zodat een min of meer normale loopbeweging ontstaat. Het antwoord van mijn gespreksgenoot was: “Dat lijkt toch wel hetzelfde, negeren en accepteren”. Ik wierp nog even tegen dat het heel anders voelt en volgens mij er ook anders uitzag. Maar het verschil was niet duidelijk. Hij ging de pijn, die hij voelde, wel gewoon negeren. Duidelijk niet de conclusie, die ik met mijn betoog voor ogen had. Maar ja, ik ben verantwoordelijk voor wat ik zeg, niet voor wat de ander begrijpt. Maar lees anders nog eens “emoties, we moeten er niet vanaf, we moeten eraan“.

De vele gezichten van angst
“Angst berooft je van je energie… Veel mensen zijn hun leven lang verlamd door angst en laten negatieve gevoelens de macht overnemen.” En het begint natuurlijk met het leren kennen van de emotie, want het kan er bij verschillende mensen heel anders uit zien. Sommige vormen herken je niet meteen als angst. Bijvoorbeeld een extreme behoefte overal stipt op tijd te komen, uit angst op te vallen of een negatieve indruk achter te laten. Of zo bang te zijn voor afwijzing dat je alleen nog maar merkkleding wilt dragen. Je kunt zelfs ernstig in de schulden komen door zo’n angst. Maar als die angst groot genoeg is, neem je de schulden voor lief.

Wat je hierbij heel goed moet bedenken is, dat niet de angst verstoord is, maar jouw gedachten over angst.
Ergens heb je geleerd dat je niet bang wilt zijn. Zo hoorde ik een meisje van bijna 8 zeggen dat ze nooit meer bang wilde zijn. Ze was op dat moment onder de tafel gekropen om aan de voor haar gewelddadige film, die in de hele kamer te zien was, te ontsnappen. Voor haar broer van 11 was die film niet zo eng of kon hij er in ieder geval stoer onder blijven zitten. En eigenlijk wilde zijn zusje dat ook. Maar toch joegen de beelden van een brandende en instortende mijn in de film Zorro haar angst aan. En zo trek je onbewust de conclusie dat bang zijn geen optie is en je bent het wel. Dat is een begin van ellende. Ingewikkeld niet?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.