De trance van angst doorbreken

FEAR = false evidence appearing real – Mary Burmeister (Angst = valse bewijzen, die echt lijken)

Angst is een “gewone” emotie
Iedereen kent angst, in min- of meerdere mate. Angst is net als alle emoties, een gevoel dat je in beweging wil krijgen. Dus als je geluiden hoort, die je niet kent, ga je op onderzoek uit. Hopelijk niet zo als in die extra spannend gemaakte detective-series, waar altijd wel iemand in het donker alleen op onderzoek uitgaat en het dan meestal niet na kan vertellen. Pas echt ongeloofwaardig wordt het als in de serie de politieman of -vrouw zelf op die manier onderzoek doet en niemand vertelt waar hij of zij heengaat. Gelukkig voor de serie redden ze dan meestal wel de hoofdpersoon.
Maar even terug naar wat ik wilde zeggen. Het is niet zo dat we helemaal gelukkig zouden zijn als we geen angst kennen. Nee, dan zouden we roekeloos worden of te laat in beweging komen. Angst op zich is een emotie, die duidelijk maakt dat er iets niet is zoals het zou moeten zijn. En hoe meer we op dat gevoel vertrouwen, hoe beter we situaties die angst oproepen kunnen onderkennen en adequaat handelen. Maar als angst je normale functioneren verstoort, dan is het tijd om er iets aan te doen.

Uit de greep van angst
`Verstandige mensen erkennen dat (dat iedereen angst kent) en confronteren en genezen angst met open ogen. Mensen, die problemen hebben, kijken de andere kant op en worden stukje bij beetje levend verslonden.” Nogmaals we moeten er echt aan en niet vanaf.
Wat kun je doen om de angst je leven niet te laten regeren. Ik ben het met het lijstje van Judith Orloff niet helemaal eens. Maar ik bespreek nu dit boek en iedereen is gek op lijstjes, dus geef ik ze toch, de zeven strategieën om angst te overwinnen.
1. Benoem je angsten zodat ze je niet in een hinderlaag lokken.
2. Luister naar je intuïtie
3. Bid om de angst weg te nemen
4. Maak een danklijstje
5. Ga naar een plaats die energie opwekt
6. Genees energetische littekens
7. Zorg ervoor dat je de angst van andere mensen niet opzuigt;

Doe ermee wat je wilt. Ik haal eruit: leer je angst kennen, hoe het voelt, wat je automatisch doet om het niet te voelen en ga op zoek naar bewijs. Is er iets waar je bang voor moet zijn? Als je nl. je gezonde verstand er niet bij gebruikt, ga je de omstandigheden de schuld geven. Bijvoorbeeld: je krijgt een paniek aanval in de tram en mijdt vervolgens altijd de tram. Weet dan één ding zeker: de tram kan er niets aan doen. Daarmee maak je je probleem groter want de angst is er nog steeds en dan zijn er ook ineens allerlei plaatsen, die je gaat vermijden. Dat irrationele proces wordt uit zichzelf erger. Zolang je niet erkent dat je bang bent, komt het op de meest ongelegen momenten in alle heftigheid naar voren en komen er steeds meer plaatsen en mensen die je gaat vermijden. Over angst valt wel een beter boek te vinden, dan het summiere in dit hoofdstuk. Dus dat komt nog een andere keer.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.