Stel je open voor creativiteit

Laat de schoonheid waar je van houdt zijn wat je doet.
Er zijn honderden manieren om te knielen en de grond te kussen. – Rumi

Creativiteit als de moeder van alle energie
Ik werd een beetje ongeduldig. Het is voor mij te lang om 10 weken met hetzelfde boek bezig te zijn. Dus ik ga er nog maar 1 post per recept aan wijden in plaats van 2. Ik heb het idee dat zij teveel herhaalt wat in andere boeken ook aan de orde komt. Over het belang van creativiteit is bijvoorbeeld een heel goed boek geschreven, dat ik hier al eerder heb behandeld, nl. “The artist way”. Een cursus van 12 weken om je creatieve zelf weer te vinden. Dat kan ik echt aanraden. Ik schrijf nu al ongeveer 2 jaar de ochtendpagina’s en het helpt me in heel andere manieren dan ik van te voren dacht.
Toch over het zesde recept: stel je open voor de stroom van creativiteit en inspiratie. De insteek van Judith Orloff is wel anders, nl. creativiteit levert je energie op. Haar definitie van creativiteit is “Het openstellen voor het gecombineerde ritme van fantasie, hart en verstand. Dat wil zeggen dat je je vanbinnen voorbereidt voordat je iets doet – dat je niet alleen verleidt wordt door de oppervlakkige glamour, maar dat je geïnsprireerd bent. Het betekent horen, voelen en op intuïtie vertrouwen die het rechtlijnige overstijgt. Creativiteit zet positieve vibraties in beweging.”

Het belang van creativiteit voor je gezondheid
Als je je niet goed voelt, heb je soms even geen zin om iets te doen. En dat is ook logisch. Ik kom zelf ook nog steeds in dat soort vicieuze cirkels terecht. Maar door het schrijven van de ochtendpagina’s zie ik wat ik aan het doen ben en kan het eerder corrigeren. Hoewel ik nu moet toegeven dat opnieuw leren lopen niet meevalt en ik mezelf regelmatig te hoge eisen stel, die dan weer leiden tot frustratie etc. Voor je het weet beland je in een negatieve spiraal.
Dan heb je toch iets nodig wat je weer op een positief spoor kan zetten.
“Creatieve energie geneest en stroomt in al die lege plekken in ons lichaam die erom schreeuwen gevuld te worden. Creatieve energie geeft je dan misschien geen baby, vriend of heel veel geld, maar is een expert in het opheffen van innerlijke leegte. Creativiteit is je thuis. Als je deze energie ontdekt heb je geen pijn meer en word je een volledig mens.”
Dat is nogal een uitspraak en zal voor sommigen een te grote claim zijn. Maar toch begrijp ik wel wat ze bedoelt. In het rationele kun je jezelf zo vastdenken, zo geloven in je meest negatieve gedachten. En als dat lang genoeg duurt, zie je geen uitweg meer. Als je verbinding kunt maken met het spontane, intuïtieve dan wordt het allemaal niet zo zwaar. Het is zelfs zo dat als ik aan het spelen met verf ben, ik daarna echt even beter kan lopen. Ik kan dat gevoel alleen nog niet permanent maken. Het gaat hier wel om creativiteit zonder de beoordeling door je eigen criticus of anderen; dat noemt zij de moordenaars van creativiteit.

Waarom zou je dit gebied moeten verkennen?
“Creativiteit wekt energie op omdat die

  • je verbindt met vreugde
  • stagnerende levenskracht losmaakt
  • gezondheid en stemming verbetert
  • je problemen laat vergeten
  • vermoeidheid tegengaat
  • de sleur doorbreekt”

Wat zou voor jou een goede creatieve uitlaatklep kunnen zijn? Als je echt niet weet waar je moet beginnen, zou je het boekje “This is me” kunnen proberen. Het is een soort schrift waarin je aan de hand van vragen over jezelf kunt tekenen, schrijven of plakken.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.