Lachen en stilte in hetzelfde recept

De stilte is een vriend die je nooit verraadt. – Confucius

Ontspanning en rust zijn geen luxe
Het zevende recept luidt: “eer de heiligheid van lachen, koesteren en de voedende kracht van afzondering”.
Ik vond bij de eerste aanblik de titel wat tegenstrijdig. Lachen associeer ik met andere mensen, feestelijkheden en geluid. Omdat te combineren met stilte vraagt wel een inspanning. Ze ziet het in haar boek ook niet als dingen die je gelijktijdig doet, maar voorwaarden die noodzakelijk zijn om je energie weer op te laden. Ze zegt zelf: “Er bestaan geen supermensen die non-stop door kunnen gaan zonder op te branden. Als je denkt dat je een supermens bent, ga je je ondergang tegemoet”. En net als Cheryl Richardson pleit voor extreme zelfzorg, gaat het hier ook om jezelf te koesteren, te ontspannen en weer op te laden. Hoewel dit recept voor veel mensen onderaan het lijstje staat (en hier is het ook nr. 7 en niet 1) is het wel heel belangrijk om het toch in je leven in te passen.

Lachen
“Lachen is overduidelijk een bevrijding. Lichamelijk neemt de spierspanning af en dit ruimt de brokstukken van uitputting op. Emotioneel vrolijkt het je op en verzwakt starre verdediging. In termen van subtiele energie baadt lachen je lichaam in positieve vibraties, die alle pijntjes verlichten.” De wetenschappelijk bewijzen voor de werking van lachen als pijnstiller, vermindering van stress, angst en depressie worden steeds sterker. Dan gaat het natuurlijk wel om echt lachen, niet gekunsteld meedoen. Ik kijk nu bijvoorbeeld naar de serie “The Bridge II” en de hoofdpersoon is sociaal niet zo vaardig. Ze heeft een vorm van autisme of zo. Maar ze wil wel acceptabel gedrag laten zien, dus als iemand een grapje maakt en gaat lachen, lacht zij mee. Maar haar tegenspeler maakt haar er dan meteen op attent dat ze dat beter niet kan doen, want het komt heel gemaakt over. Wij hebben vaak niet iemand die ons op de onechtheid van lachen attent maakt. Maar echt lachen gebeurt niet zo vaak. Een beetje training kan geen kwaad. Probeer eens een lachmeditatie. Dan kun je ook lachen en stilte met elkaar verenigen. Ik heb weer een youtube filmpje gevonden. Kijk en doe mee. Lachen is aanstekelijk, dus voor je het weet word je echt vrolijk.

Wat kan stilte voor je betekenen?
“Het is heel belangrijk dat je je eigen ritme van enerzijds betrokkenheid bij de wereld en anderzijds terugtrekking vindt. Wat is afzondering? Het betekent dat je je telefoon, papierwinkel en kletspraatjes laat voor wat ze zijn en rust zoekt in je wezen, een nieuwe verbinding met de ziel en/of de natuur, een bewust voeden van je energie zodat je uitgerust naar het leven kunt terugkeren. …. Hoewel de traditionele geneeskunde dit onderwerp geschikter vindt voor een reisbureau dan voor een arts, vind ik het in de energiepsychiatrie heel belangrijk voor de totale gezondheid van een cliënt.”

We hebben meestal niet in de gaten dat we energie verliezen door sociale media, tv kijken, praten en onze veelheid aan gedachten. Even tijd nemen om niets te doen is heel belangrijk om jezelf niet uit te putten. Veel mensen voelen zich moe en kiezen toch voor activiteiten die hen nog verder uitputten in plaats van opladen. Als je eenmaal een pauze van alle prikkels in je dagelijkse routine hebt ingebouwd, wil je niet meer zonder. Het voelt echt als een mini vakantie, waardoor je ontspannen en met minder moeite je dagelijkse uitdagingen tegemoet kunt treden. Je loopt dan aan het eind van de werkdag niet meer op je tandvlees, maar kunt ook nog gezellig andere dingen doen.
Dus kies een moment waarop je rustig alleen kunt zijn. Bijvoorbeeld door eerder op te staan en in stilte je dag te beginnen, als de kinderen nog op school zijn of juist net naar bed zijn. Het vraagt misschien even wennen, maar er is vast een moment te vinden dat je echt helemaal voor jezelf hebt. Om te beginnen kan 5 minuten genoeg zijn en dat kun je dan naar behoefte en mogelijkheid uitbreiden.

Laat het niet bij het alleen lezen, ga een van beide opties uitproberen. Kies je moment om te oefenen met lachen of met stilte. Dit gaat je leven een stuk gemakkelijker maken.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.