Energie-vampier

Mensen vergeten misschien wat je gezegd hebt, maar ze zullen niet vergeten hoe ze zich door jou voelen.( http://www.voorpositiviteit.nl/spreuken )

De introductie van energie-vampier

Dan zijn we nu toe aan het negende recept, bescherm jezelf tegen vampiers. Judith Orloff  verklaart “dat vampiers door de wereld rondfladderen en ons enthousiasme opzuigen, een epidemie, die in medische teksten niet wordt beschreven”. Het gaat hier om mensen, die jou manipuleren voor aandacht. Vaak mensen, die zelf in een slachtofferrol zitten of  die eerder de fouten en gebreken van iets zien dan met je mee kunnen gaan in je enthousiasme. Daar hoef je natuurlijk niet naar te luisteren. Maar het lijkt wel of deze negativeiteit toch een bepaald beroep op je doet. Op je kennis, hulpvaardigheid, optimisme en vooral aandacht. En dat het normaal lijkt om die aandacht zonder meer te geven.

Ik ken ook mensen, waarbij altijd alles mis gaat. Bij een verbouwing van de badkamer is het niet naar hun zin geweest, de aannemer voor de keuken had zijn planning niet in orde en daardoor zaten ze in plaats van 2 dagen 2 weken in de rommel, de vakantiewoning was vies en helemaal niet leuk, en zo kan ik nog wel even door gaan. Als zij op bezoek zijn, zijn de verhalen niet vrolijk. Maar ik heb geleerd dat dat hun manier is en ik er niets mee hoef. Voordat ik dat geleerd had, heb ik veel energie verspild door bijv. met ze mee te denken om een betrouwbare aannemer te vinden of ze een vakantie-adres aan te raden waar ik het heel leuk heb gehad. Maar inmiddels weet ik dat dat niet helpt. Iemand die in dat negatieve denken zit, kan zelfs dan geen positieve ervaring hebben. Dat ligt niet aan de aannemer of het vakantie-adres, maar aan henzelf.

Voor iedereen, die nog niet geleerd heeft zich af te sluiten voor grensoverschrijdend gedrag van bekenden, kritiek van je ouders of vrienden, is er het recept van Judith Orloff.

De vampier herkennen

Ze zijn er namelijk in alle soorten en maten. Het is een beetje als in het boek  “Heksen” van Roald Dahl, ze lijken op het eerste gezicht normaal totdat hun maskers afgaan. Dan kun je de echte heks meteen herkennen.

  •  de sentimentele persoon; de wereld is tegen hem. Maar als je een oplossing aandraagt is het “ja, maar …”
  •  de kritische persoon; deze laat je je op een achterbakse manier schuldig voelen.
  •  de dramaqueen; kleine voorvallen worden enorme drama’s.
  •  de onophoudelijke prater of grappenmaker; je krijgt geen speld tussen de verhalen. Deze persoon is alleen geïnteresseerd in zijn eigen verhaal.
  •  het probleemgeval; dit type kan jou in de rol van therapeut duwen of maken dat jij hem als project ziet.
  •  de ogenschijnlijk aardige gezelligheidsmens; lijkt en klinkt perfect, maar toch neemt je energie heel snel af.
  • de fanaat die jou naar de keel vliegt; gedreven door afgunst, rivaliteit of onzekerheid maakt deze persoon voortdurend opmerkingen, die je het bloed onder de nagels vandaan halen
  • mensenmassa’s die je uitzuigen;
  •  onbewuste uitputters; mensen van wie we houden kunnen ons onbewust heel erg uitputten.

Zij geeft voor elk type vampier een aanwijzing om er beter mee om te gaan. In het kort gaat het erom dat je je ervan bewust wordt, wanneer je energie verliest aan andere mensen of hun problemen. Ik weet nog van een collega, die altijd de metafoor van een aap gebruikte. Iemand komt je kamer binnen met een aap (probleem) op zijn schouder. Als die persoon vertrekt is het wel de bedoeling dat de aap weer met diegene meegaat. Anders heb jij aan het eind van de dag een kamer vol krijsende apen. En daar kun je heel moe van worden. Dus wat kun je doen om de aap weer mee te geven met de oorspronkelijke eigenaar?

Kijk ook eens naar een post op een ander blog, last van de emoties van anderen? Onzin, je hebt last van jezelf.

 

 

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.