Creëer overvloed

De omschakeling van een psychologie van het gebrek op een psychologie van de overvloed is een van de belangrijkste stappen van de menselijke ontwikkeling. Een psychologie van het gebrek verwekt angst, afgunst, egoïsme… Een psychologie van de overvloed verwekt initiatief, geloof aan het leven, solidariteit. – Erich Fromm

Overvloed
Het tiende en laatste recept uit de “Tien formules voor positieve energie” is: Creëer overvloed. Want stelt de schrijfster: “overvloed is de beloning die we krijgen als we onze energie gebruiken”. Overvloed is in dit recept niet alleen geld. Want mensen met veel geld kunnen toch nog niet gelukkig zijn. Het gaat erom je te realiseren dat “wat je geeft en neemt goed genoeg is”. Onze basis veronderstelling is vaak dat wij niet goed genoeg zijn. En dat je geld en spullen nodig hebt om je dat dan wel te voelen. Maar geld en spullen kunnen je dat nooit laten voelen. Het is omgekeerd; als jij weet dat je goed genoeg bent en dat wat je doet goed is, dan zul je nooit tekort hebben. Overvloed is ook relatief. Wat voor de een prima is, is voor een ander armoedig. Ik lees de laatste tijd ook blogs over hypotheekvrij worden. Dat is nu, na de huizencrisis en de forse verlaging van huizenprijzen, wel een trendy item. Deze bloggers willen niet langer van salarisstrook naar salarisstrook worstelen en altijd een stukje maand overhouden als het geld al op is. Nee, zij stellen een budget op om datgene wat echt belangrijk is te kunnen realiseren. De vrijheid en mogelijkheden maken het missen van de rente-aftrek en wat luxe meer dan goed.

Hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt.
Dit is weer zo’n paradox waar ons denken ons van wil weerhouden. Want voor het ego-denken is het nooit genoeg. Moet je altijd bang zijn dat je tekort komt en ligt armoede om de hoek. Als we voorbij dat ego-denken kijken naar de enorme overvloed, die we ondanks alles toch nog hebben, dan kunnen we altijd iets geven. Behalve als je van de voedselbank krijgt; weggeven betekent dan dat je niets meer krijgt. Tenminste dat lees ik net in een klein berichtje. Mensen, die een pakket van de voedselbank kregen en datgene wat voor hun teveel was gratis weggaven, komen nu niet meer in aanmerking voor een pakket. Een andere stichting heeft zich het lot van deze mensen aangetrokken, dus het zal wel goed komen.

Overvloed begint natuurlijk altijd met waardering en dankbaarheid voor wat je hebt. Als je blij bent met jezelf en wat je wel kunt, vind je altijd wel iets om te delen of weg te geven. En als je bang bent dat je niet goed genoeg bent, dan kijk je alleen maar naar wat je nog meer kunt vergaren. Terwijl eigenlijk de jacht naar meer spullen je afhoudt van wat je echt belangrijk vindt. Zo liet dr. Phil jaren geleden mensen een top 3 invullen van wat zij belangrijk vonden. En vaak bestond die top 3 uit gezin, gezondheid en vrienden. Daarnaast kwam dan een lijstje met waar de meeste tijd en aandacht naar toe ging. Niet verrassend bleek dat meestal niet naar hun top 3 te gaan.

Wat zou overvloed voor jou betekenen?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.