Geheimen van gezondheid


Duizenden en duizenden hebben de ziektes bestudeerd, bijna niemand heeft de gezondheid bestudeerd – Adelle Davis

Een geheim van gezondheid
Ik schrijf in dit blog vaak over dingen die je kunt doen om zo gezond mogelijk te worden en te blijven. Op mijn planning voor vandaag stond het boek met “geheimen van mensen die nooit ziek zijn” van Gene Stone. Maar eigenlijk is dit geen boek om in een keer te bespreken. Nu heb ik besloten om één geheim per maand te onthullen, te beginnen in oktober. Als je sneller wilt, kijk dan in de boekenlijst. Daar vind je een afbeelding van het boek. Vandaag begin ik met het geheim van mijn moeder.

Het gezondheidsgeheim van mijn moeder
Mijn moeder wordt dit jaar 80 jaar en geniet nog van een hele goede gezondheid. Als actieve 75+ er klimt ze nog in klimtoestellen, hinkelt met de kleinkinderen en werkt als vrijwilliger in een verzorgingshuis bij de “oudjes”. Zonder lichamelijke beperkingen voelt ze zich ook niet zo oud als je op basis van het getal zou verwachten. Dit jaar heeft ze op Moederdag ook voor het eerst paard gereden op de manege van een van haar kleindochters.

Als cadeau had ik bedacht om samen met mijn zussen en broer een geluksboek voor haar te maken.

plaatje van de website van Happinez
plaatje van de website van Happinez
Dat boek is er door samenwerking gekomen met foto’s en verhalen. Ieder met zijn eigen insteek. Omdat één van mijn zussen in Canada woont en deze zomer een paar weken is overgekomen, hebben we dit cadeau al aan haar gegeven, dus ik verklap nu geen geheim. Een geluksboek om het leven te vieren, terug te kijken naar hoogte- en dieptepunten en vooruit te kijken naar nieuwe ervaringen. Dat doe je misschien niet meer zo lang als je 80 bent, maar mijn moeder wekt de indruk dat ze nog wel even blijft.
In het boek kwamen wij ieder afzonderlijk bij haar goede gezondheid als bron van geluk en dat het erop lijkt dat zij het geheim van gezond ouder worden heeft ontdekt. Zij heeft nl. alleen een bril en sinds kort een hoorapparaat en 1 pilletje per dag uit voorzorg omdat in haar familie hartklachten voorkomen. Wel grappig want dat zijn inmiddels ook allemaal 70 en 80-ers, dus zo’n vaart zal het met die hartproblemen wel niet lopen.

Ik zal een paar van haar veel gebruikte gezegdes en leefregels citeren. Met deze leefregels heeft ze ons opgevoed en brengt ze zelf nog dagelijks in de praktijk. Het begint met: “doe maar gewoon dan doe je gek genoeg”. En: “als dat alles is waarover je je druk maakt, dan heb je geen problemen”. Dat ging meestal over zorgen over uiterlijk. Werd vaak vergezeld van “Je bent mooi genoeg om mens te zijn” en “je bent recht van lijf en leden”. Veel meer hoefde je volgens mijn moeder niet te wensen en je dus ook niet druk om te maken. Verder werd je “van gewoon eten niet dik”, snoepen en liflafjes waren niet nodig, elke dag met de hond wandelen wel, de (klein)kinderen houden haar jong, geniet ze van een glas wijn per dag, groente uit eigen tuin en een eitje van de eigen kippen. Ze kan haar ambitie kwijt met bridgen en wordfeud, heeft niet al te veel op met moderne apparatuur, want daar word je lui van (en uiteindelijk vergeetachtig), maar gebruikt het wel om te skypen met mijn zus.

Deel jouw gezondheidsgeheim
Nu lijkt het me leuk als dit wordt aangevuld met jouw tips en aanbevelingen over hoe je in goede gezondheid blijft of bent gekomen. Deze tips en aanbevelingen kun je in het onderstaande formulier kwijt. Ik zal de reacties onder het volgende geheim plaatsen. Of niet als je dat liever niet wilt. Je kunt ook gewoon reageren via de knop onderaan het bericht. Je kunt vanaf nu elke maand een tip of geheim insturen. Dat kan een dagelijkse goede gewoonte zijn, iets waarmee je van jongs af aan bent opgegroeid of wat je ergens hebt gelezen. Onder de inzenders verloot ik een verzilverde geluksster. Want zonder geluk vaart niemand wel.
???????????????????????????????
Je kunt tot twee weken na dit bericht, dus tot 25 september, reageren.
Ik trek uit de inzendingen een willekeurige naam. Diegene ontvangt een e-mail met de vraag om adresgegevens en daarna stuur ik de ster toe. Ik houd er geen e-mail lijst of adreslijst van bij. Je krijgt van mij verder geen mail en ik geef de adressen ook niet door. Natuurlijk doen spammers niet mee.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.