Detoxen

You can’t organize clutter, you have to get rid of it. – Fly lady (Je kunt rommel niet organiseren, je moet het kwijt raken)

Waarom detoxen
Een detox (of ontgiftigings) kuur gaat ervan uit dat er teveel onverwerkt afval in je lijf achterblijft. Voornamelijk van verkeerd en teveel voedsel. Wetenschappelijk is het effect ervan niet gemeten. Voor mij zit de logica erin dat je lichaam op de een of andere manier uit balans is geraakt en niet meer kan doen wat het normaal doet. En dat het helpt als je regelmatig onderhoud pleegt. Dat kan op veel verschillende manieren. Er zijn manieren, die één voedselgroep, bijvoorbeeld koolhydraten laten vallen. Denk bijv. aan Montignac of Atkins, inmiddels ingehaald door de Voedselzandloper of Paleo. Al deze diëten gaan ervan uit dat koolhydraten niet nodig zijn en het systeem verstoppen. De bedoeling ervan is dat je afvalt. En meestal als je een voedselgroep niet eet heeft dat wel al dan niet tijdelijk effect. Maar dat is nog niet wat ik bedoel. Ik ben niet zo’n fan van diëten omdat het je eigen balans nog verder kan verstoren. Ik bedoel je lichaam echt opschonen en tijd geven zonder dat er meteen weer nieuw voedsel te verwerken valt. In Jin Shin Yutsu vergelijken ze het onderhouden en schoonmaken met je huis. “Als je je huis één keer per jaar schoonmaakt, heb je één keer per jaar een schoon huis, als je het elke week schoonmaakt, heb je elke week een schoon huis”. Een vriendin van me, die in een facilitair bedrijf werkt is daarom ook tegen een jaarlijkse grote schoonmaak, want het moet altijd schoon zijn. Daarom denk ik dat als detoxen een eenmalig probeersel is, het niet zo heel veel effect zal hebben. Wat kan je dan wel doen om jezelf zo goed in balans te houden?

Water
Op youtube vond ik een lezing van dr. F. Batmanghelidj, schrijver van “Water het goedkoopste medicijn“. De ondertitel van dit boek luidt “je bent niet ziek, je hebt dorst”. Er staan veel video’s over dit onderwerp op youtube.
Als we genoeg water drinken, blijven onze cellen hun werk doen. Daardoor wordt inname van veel andere, slechtere alternatieven vermeden en eten we ook alleen als we trek hebben. Het schijnt dat we moeilijk kunnen aanvoelen wanneer we dorst hebben en dat vaak verwarren met honger. Dus gaan we eten en laten ons lichaam chronisch uitgedroogd achter. Dat is op 2 manieren onhandig. Ten eerste worden we te dik, omdat we meer eten dan we nodig hebben. Ten tweede zorgt deze chronische uitdroging er voor dat allerlei ziektes kunnen ontstaan. Die gaan we vervolgens met giftige medicijnen te lijf en het oorspronkelijke probleem laten we bestaan. Dus een eerste stap naar je zelf weer voldoende energie te geven is: gewoon water drinken. Zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Omdat je ’s nachts ook uit droogt, kun je je dag het best beginnen met eerst een groot glas water. Wil je gezond worden of blijven is het advies van dit boek: drink voldoende water. Oh, ja je kunt het niet vervangen door iets anders, wat je lekkerder vindt. Het helpt waarschijnlijk niet echt als je er ladingen junkfood bij blijft eten.

Sap
Er zijn ook veel aanhangers van het idee dat we te weinig groente en fruit binnen krijgen en dat goed kunnen aanvullen door er sap van te maken. Ook op die manier zouden overtollige “slakken” uit je lichaam worden afgevoerd en doe je veel voor het beter laten functioneren van je organen. Er worden hele luxe sapvasten weken in een mooie omgeving aangeboden, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon thuis. Gewoon sap kopen of zelf in een sapcentrifuge. Ik ben er pas weer mee begonnen. Je voelt dat het goed voor je is. Ook al zijn er mensen die erop wijzen dat je dan de vezels en misschien wel andere voordelen van echt fruit en groente mist. Het is ook niet bedoeld als vervanging, maar echt als aanvulling.
Ik vond er ook een TED talk over van de juice master Jason Vale, die het er zelfs over heeft dat er heel veel ziektes worden onderscheiden en daarvoor heel veel verschillende medicijnen zijn. Maar al zijn research toont aan dat er maar één ziekte is, vervuiling van ons filtersysteem, en dus ook maar één oplossing, schoonmaken, nodig is.

Wat vind jij? Of loopt het zo’n vaart niet?

Author: tineke visscher

One thought on “Detoxen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.