De toverkeuken

Niet veel tijd en inspiratie vandaag. Daarom een stukje uit: Meesterschap in Liefde – Don Miquel Ruiz. Meteen het beste relatie advies dat je kunt bedenken.

De toverkeuken
Stel dat je thuis een toverkeuken hebt. In die toverkeuken is het mogelijk elk voedsel van waar dan ook ter wereld te hebben, en net zoveel als je ervan wilt. Je hoeft nooit te piekeren over wat je zult eten, want alles wat je wenst, staat direct voor je neus. Je bent heel gul met al dat eten en geeft het onvoorwaardelijk aan anderen, maar niet omdat je iets anders terugverwacht. Wie er ook maar bij je thuis komt, geef je te eten, gewoon omwille van het plezier je eten met anderen te delen. Je huis is altijd vol mensen die in jouw toverkeuken komen eten.

Op een dag klopt er iemand op de deur. Je doet open en daar staat iemand met een pizza in zijn handen die zegt “Hé, zie je die pizza. Die krijg je van mij als je mij verder greep laat hebben op je leven. Als je gewoon doet wat ik wil, zul je nooit verhongeren, want ik zal je iedere dag een pizza brengen. Je hoeft alleen maar goed voor me te zijn.”

Hoe denk je dat je zult reageren? In jouw keuken kun je iedere dag dezelfde pizza krijgen – zelfs een betere. Maar niettemin komt deze persoon naar je toe en biedt je een pizza aan als je goed voor hem bent. Je begint te lachen en zegt: “Nee, dank je! Ik heb jouw voedsel niet nodig, ik heb zelf volop eten. Je kunt binnenkomen en eten wat je wilt en daar hoef je niets voor te doen. Dus denk niet dat ik ga doen wat jij wilt dat ik doe. Niemand kan me met eten manipuleren.”

Stel nu precies het tegenovergestelde voor. Er zijn al een paar weken verstreken waarin je nauwelijks iets te eten hebt gehad. Je krepeert van de honger en je hebt geen geld om iets te eten te kopen. De persoon met de pizza staat voor je deur en zegt: “Hier heb je eten. Je kunt het krijgen, en iedere dag opnieuw, als je doet wat ik zeg.” Je ruikt het eten en je bent uitgehongerd. Je besluit te pizza te accepteren en te doen wat de ander je vertelt te doen. Je eet de pizza en de ander zegt: “Je kunt er meer van krijgen, maar dan moet je wel blijven doen wat ik wil dat je doet.”

Je hebt vandaag te eten, maar morgen misschien niet, dus je gaat ermee akkoord alles te doen wat je kunt om maar eten te hebben. Je kunt een slaaf worden van eten, omdat je voedsel nodig hebt maar er geen geld voor hebt. Maar na een tijdje krijg je twijfels. Je denkt: hoe red ik het zonder mijn pizza. Ik kan niet zonder mijn pizza leven. Stel je voor dat mijn partner de pizza aan iemand anders geeft – mijn pizza.

Denk je nu eens in dat we het niet over eten hebben, maar over liefde. Je hebt een overvloed aan liefde in je hart. Je hebt liefde, niet alleen voor jezelf maar voor de hele wereld. Je hebt zoveel liefde, dat je niemands liefde nodig hebt. Je hebt onvoorwaardelijk lief, bij jou is geen sprake van als.

….
Maar wat gebeurt er als je hongert naar liefde, als je niet al die liefde in je hart hebt? Degene aan je deur zegt: “Wil je een beetje liefde? Nou, die kun je krijgen, als je maar altijd doet wat ik je zeg.”
….
Je hart is als die magische keuken. Als je je hart opent, blijk je al alle liefde te hebben die je nodig hebt.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.