Gezondheidsgeheimen

 Ouderdom begint op de dag dat je besluit iets niet te doen onder het voorwendsel dat je het al eens gedaan hebt. – Jean Cocteau

Blauwe zones

Het beste, wat je kunt doen om je kansen te vergroten op een gezonde oude dag, is  leven in een blauwe zone. In de BBC documentaire How to live to 101 worden de blauwe zones opgezocht. Waarom worden mensen hier ouder en blijven ze gezonder? Het lijkt een kwestie van samenhangende factoren. Bijv. Japan staat bekend om zijn vele honderdjarigen en het geringe aantal vrouwen dat borstkanker krijgt. Maar als Japanners naar Canada verhuizen gaan ze mee met de gemiddelden in Canada.

De reden voor de verschillen worden veelal toegekend aan stress en het voedsel. In het boek “geheimen van mensen die nooit ziek zijn” wordt ook het dieet op de eerste plaats genoemd. Het eten in een blauwe zone is rijk aan voedingsstoffen en arm aan calorieën en fabrieksvoedsel wordt vermeden. Kleine maaltijden behoren tot de gemeenschappelijke eetpraktijk in alle blauwe zones. Nauwe verbondenheid met familie, een natuurlijke leefomgeving en door stress te vermijden houden ze ziekte zo veel mogelijk buiten de deur. Even belangrijk: de lichamelijke inspanning hoort tot het dagelijks gedragspatroon.

Toen ik het las, dacht ik meteen wat grappig. Want we zouden de omstandigheden van mensen in de blauwe zones waarschijnlijk armoedig of op zijn zachtst gezegd oncomfortabel vinden. En het luilekkerland dat wij zelf hebben gecreëerd zo prettig dat we toestaan dat het ons langzaam dood knuffelt. En je moet haast een zonderling zijn om dat gezonde, relaxte leven in deze maatschappij voor elkaar te krijgen.

Wat kunnen je zelf doen als je niet in een blauwe zone woont? Want niet voor iedereen is het mogelijk naar een van de blauwe zones te verhuizen. Maar je kunt wel zo veel mogelijk van de bovenstaande punten overnemen. Door je aan te wennen de trap te nemen in plaats van de lift of in je lunchpauze te wandelen en zo beweging onderdeel maken van je dagelijkse gewoonten. Je hoeft er niet apart voor naar de sportschool en het kost je niets. Minder eten en aandacht besteden aan familie en vrienden kan veel voor je doen. Misschien gaat het ten koste van je tijd op sociale media of voor de tv, maar het levert je veel meer energie op, als je een goede band met de mensen om je heen hebt.

Weet jij wat je kunt doen om de principes toch makkelijk in te passen in jouw leven?

Of heb je een andere gezondheidstip? Laat een reactie achter of vul het formulier in. Je dingt dan mee naar een verzilverde geluksster. ter grootte van 4 cm. ??????????????????????????????? Leuk voor in de kerstboom bijvoorbeeld. Ik verkoop je niets, houd geen e-maillijst bij en je krijgt van mij geen andere mails, dan wanneer je tot de winnaar behoort.

De vorige keer heb ik alleen spam ontvangen. En omdat spammers niet meedoen, heb ik de ster van de vorige keer aan een bekende gegeven.

 

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.