Het verleden volledig herinneren

Ik heb het verleden opnieuw verzonnen om de schoonheid van de toekomst te zien. – Louis Aragon

Terug naar de toekomst

De dingen die wij ons het beste van het verleden of eigenlijk altijd onthouden zijn die gebeurtenissen met een grote emotionele lading. Dat is niet objectief en zeker niet de enige manier om je dingen te herinneren. De dingen uit je verleden waaronder je jezelf gebukt hebt laten gaan zijn wel gebeurd, maar misschien niet helemaal met de kleur die jij er aan hebt toegevoegd. En van die kleuring heb je zelf last, voel je je tekort gedaan of voel je nog wrok. Het is belangrijk voor jezelf om dat filter los te laten en je het hele verleden te herinneren. In “Taal van de liefde” staat een oefening ’terug naar de toekomst’. Jawel, zoals in de film met Michael J. Fox. Herinner je dat nog? In de film gaat de hoofdpersoon terug naar het verleden, verandert één ding ( als ik het me goed herinner een rake klap in plaats van weglopen) en ziet bij terugkomst in het heden dat zijn hele toekomst is veranderd.

Stel je eens voor dat je dat ook zou kunnen, in een tijdmachine terug naar de toekomst? Wat zou je willen veranderen? Onderstaande vragen en suggesties  zijn overgenomen uit het boek “Taal van de liefde”.

  • Breng als het even mogelijk is een bezoek aan uw geboorteplaats of lagere school. Als dat niet gaat, schrijft u alles op wat u zich ervan kunt herinneren. Weet u nog hoe de stad of school eruit zag? En wie u daar hebt gekend?
  • Wie was uw favoriet onder de docenten? Waarom?
  • Kook een gerecht waar u als kind dol op was.
  • Wat was de lievelingsmuziek van uw vader? en uw moeder? Is er een bepaalde soort muziek of bepaald nummer dat u zich heel goed kunt herinneren? Ga in een platenzaak (of het internet) op zoek naar de muziek die u zich van thuis herinnert.
  • Werd er gedanst bij u thuis? Waarop? Wanneer hebt u voor het laatst gedanst?
  • Wat waren uw favoriete uitjes met de rest van het gezin?
  • wat voor foto’s hebt u van uw familie? Waar zijn ze? Welke herinnert u zich het beste? Wat vertellen ze u?
  • Wat was uw favoriete verjaardagsfeestje?
  • Kunt u zich een tv-show of films herinneren die u samen met de rest van uw familie gezien hebt? Kunt u die nu nog bekijken. Naar wat voor tekenfilms keek u?Is er een film die u herinnert aan uw kinderjaren? Zou u er nu nog naar kijken?
  • Welke dingen zou u willen veranderen als u terug kon gaan in de tijd? Waarom? Bent u daar zeker van?
  • Welke aangename periodes uit uw eigen verleden zou u nog eens willen bezoeken?
  • Wat zou u in uw eigen gedrag willen veranderen?
  • Is er iets dat u zou willen zeggen tegen iemand uit het verleden? Noem 3 dingen.
 • Hoe zag het ouderlijk huis eruit? Waar stond het? Hoe zag uw kamer eruit? Wat had u aan de muren hangen?
 • Op welke filmster was u verliefd? Met welke band dweepte u?
 • Met wie was u destijds bevriend? In welk opzicht waren hun huizen anders dan uw ouderlijk huis?
 • Hoe waren de zondagen voor u als kind? En hoe zijn ze nu voor uw ouders?
 • Wie in het gezin luisterde echt naar u?
 • Bewaarde uw moeder ooit iets wat u voor haar had geschreven?
 • Hebben uw ouders u ooit uit een lastig parket geholpen? Hoe?
 • Wat voor soort kind was ? Schuchter? Luidruchtig? Dromerig?
 • Hielden uw vader en moeder van elkaar? Hoe weet u dat?
 • Pronkte uw vader met u of  een van uw eventuele broers of zussen?

Goed, je kunt er zelf nog meer bedenken, maar dan krijg je een idee van wat er bedoeld wordt. Vooral de vraag wat ik zou willen veranderen heeft me nog wel bezig gehouden. Als je zin hebt, neem de tijd om de vragen te beantwoorden en een zo volledig mogelijk beeld van je verleden te krijgen. Soms kom je tot verrassende inzichten.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.