Wellicht zijn alle draken in ons leven
uiteindelijk prinsessen die er in angst en beven
slechts naar haken
ons eenmaal dapper en schoon te zien ontwaken.
Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft
in diepste wezen wel niets anders dan iets dat onze liefde nodig heeft.R.M. Rilke
Hoe je je draak kunt trainen
Er is een leuke kinderfilm “How to train your dragon”. Het gaat over een Viking jongen Hiccup, die niet aan het beeld van stoere Viking voldoet. Hij leert op school alles over draken, vooral hoe hij ze moet doden. De test voor alle jongens is natuurlijk het doden van de eerste draak. Maar dit jongetje, hoewel de zoon van de hoofdman, voelt er niets voor om een draak te doden. Hij bestudeert nog eens de boeken en bij elke draak staat naast de beschrijving “onmiddellijk als je hem ziet doden.” Hij komt toevallig een loslopende draak tegen, die een gedeelte van zijn staart mist. Hij doet zijn best om deze draak beter te leren kennen en te helpen met het ontbrekende staartstuk. En dan komt hij erachter dat het vuurspuwen alleen maar is omdat de draak net zo bang is als hijzelf. Als ze elkaar helpen, kan hij zelfs op de rug van de draak meevliegen. Daardoor zegt hij “misschien is alles wat wij over draken weten wel helemaal verkeerd”. Het duurt nog wel een tijdje voor hij er anderen in het dorp van overtuigd heeft, maar dan ziet hun wereld er ineens wel totaal anders uit. In plaats van continu rond te sluipen, alert te zijn op dreigend drakengevaar, kunnen ze vrij en blij overal naar toe vliegen. Er is inmiddels ook een tweede film, maar die heb ik nog niet gezien. De serie boeken, die aan de basis van deze films ligt, is ook in het Nederlands verkrijgbaar.
Misschien is alles wat wij over ziekte weten, wel helemaal verkeerd
Net als Oedipus kunnen wij ons lot niet ontlopen. De angst die wij voor het lot hebben, zorgt er misschien wel voor dat het juist uitkomt. Dus het lot onder ogen zien, je ermee verzoenen en toch het maximale ervan maken, dat lijkt de enige weg. Dit kan ook een aanwijzing zijn over hoe we met ziekte kunnen omgaan.
Er zijn heel veel onderzoekers bezig met het ontrafelen van de code waarmee een bepaalde ziekte tot het verleden behoort. En dat heeft soms succes. Zo zag ik de afgelopen weken een mogelijk doorbraak voorbij komen bij patiënten met een hoge dwarslaesie, krijgt voetballer Fernando Ricksen een experimentele cocktail tegen de ziekte ALS, die hoopgevend lijkt en is het artsen gelukt in het laboratorium uit stamcellen een hele kleine maag te maken. En zo zijn er nog wel veel meer. Maar al deze ontwikkelingen gaan ervan uit dat het nodig is om ziekte te bestrijden. Wat als dat idee nu onjuist is? Dat de ziekte net zo bang is voor ons als wij voor de ziekte en dat we onszelf kunnen helpen door de ziekte te leren kennen. De sleutel die wij zelf in handen hebben om onze eigen situatie drastisch te veranderen.
Want in het geval van de maag en de dwarslaesie-patiënten en zelfs voor het ebola-virus worden de oplossingen gevonden in het menselijk lichaam. De stamcellen en afweercellen door ebola-patiënten aangemaakt, geven aan dat het lichaam zelf alle hulpmiddelen voorhanden heeft. Nu zijn er nog ingewikkelde procedures of operaties nodig om tot het gewenste resultaat te leiden. Maar als we ons lichaam beter zouden kennen, wie weet wat er dan mogelijk is. Als wij het idee van ziekte bestrijden loslaten, gaat onze wereld er dan ook heel anders uitzien?
Wat denk jij? Is het een mogelijkheid of kunnen we maar beter op opgeleide specialisten vertrouwen?