Gezondheidsgeheim en november geefmaand

Alleen die geven kan is vrolijk. – Johann Wolfgang von Goethe

Vandaag weer een gezondheidsgeheim, dat geen geheim is. Ik ken het zelf in ieder geval al heel lang. Nam het ook in, maar het is vies!!! Ik vertel er zo meer over. Ik las dat de maand november, behalve movember voor mannen met snorren, ook tot geefmaand is benoemd. Normaal heb ik er niet zo veel mee, maar via de Verdubbeldame las ik een aantal sympathieke manieren van geven, waar iedereen iets mee kan. Op mijn eigen manier doe ik er aan mee.

Gezondheidsgeheim 2: biergist

In het boek”De geheimen van mensen die nooit ziek zijn” begint het hoofdstuk over biergist met het verhaal van Barbara Prizkat. “Omdat een muis coca-cola dronk en zijn vacht verloor, eet Barbara Pritzkat gist.” Pionier Adelle Davis schreef in “Eet goed, blijf gezond en fit, een dieet van ongeraffineerde, volwaardige voedingsmiddelen voor aangevuld met uitgekiende dieetsupplementen. Barbara was de buurvrouw van Adelle. Nadat Barbara gezien had dat de muis zijn vacht terugkreeg, is zij gist in haar dagelijkse routine gaan inpassen.  De belangrijkste voedingsstoffen zijn de in water oplosbare B-vitaminen, zoals riboflavine, vitamine B6, foliumzuur en biothine. Een soeplepel goede biergist per dag bevat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van die vitamen. Gist levert verder eiwit, in een gezondere vorm dan vlees. En als laatste is biergist een goede bron van mineralensporen, zoals selenium, koper, ijzer, zink, kalium, magnesium en chroom.

Maar ondanks de voordelen is biergist geen wondermiddel. Het is niet altijd de beste manier om veel van de vitamine en mineralen, die het bevat binnen te krijgen. Het vitaminegehalte van alle gisten varieert omdat de gebruikte voedingsbasis van een gistcultuur het gehalte aan voedingsstoffen bepaalt. Een tweede minpunt is de smaak. Daar kun je volgens Davis aan wennen. Maar als je een slechte spijsvertering hebt, kan gist je opblazen als een zeppelin. Daarom raadt Davis je aan om te beginnen met een kleine hoeveelheid tot het lichaam eraan gewend is.

Ik weet niet of al deze adviezen nu nog even goed zijn. Er is de laatste tijd veel over “broodbuik” te doen. Daar krijgen wel de koolhydraten de schuld van, maar het zou ook best kunnen dat er nu heel veel meer gist in brood zit, waar we niet zo aan gewend zijn en dat we eigenlijk niet goed kunnen verteren. Dus kijk vooral zelf of dit voor jou iets zou kunnen zijn.

November: geefmaand

Voor de november geefmaand stel ik de hele maand 10 verzilverde gelukssterren beschikbaar. Ben je of ken je iemand die wel wat geluk kan gebruiken, laat dan een reactie achter in het onderstaande formulier. Het liefst meteen met een adres van degene, die jij de attentie gunt. Ik zorg ervoor dat de ster dan zo snel mogelijk bij diegene wordt bezorgd. En nee, je krijgt verder geen mail, ik geef het niet door aan anderen. Ik heb zelf een enorme hekel aan spam, dus dat doe ik je ook niet aan. En ik ga er ook vanuit dat je geen reclame nodig hebt om te beslissen iets te kopen of te volgen. Dus in het kader van “geluk geef je door” kun je jezelf of iemand anders opgeven. Er wordt niets op deze site gepubliceerd. Ik zal bij elke post in de maand november een formulier opnemen. Je hebt elke keer de gelegenheid iemand op te geven.

November en de actie zijn inmiddels voorbij.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.