The bucketlist

Life isn’t about finding yourself. Life is about creating yourself – George Bernard Shaw (Het leven gaat niet over jezelf vinden. Leven is jezelf scheppen.)

afbeelding van het internet geplukt
afbeelding van het internet geplukt

Bucketlist
Een bucket (of emmer)list is een lijst met dingen die je in je leven graag wilt doen. Een Amerikaanse vriendin wilde heel graag naar Europa reizen en toen ze na een paar jaar ontdekte dat het er niet van zou komen als ze zou wachten tot er iemand met haar mee zou gaan, is ze maar alleen gegaan. Dat is volgens mij de beste manier. Je wilt iets graag en dan ruim je alle voorwaarden en obstakels uit de weg. Maar ik kom er op, deze keer niet door een film, maar doordat ik in het programma “Over mijn lijk” een jongeman, Mark, zag, die zijn bucketlist vol met doe-dingen had geschreven, die hij nog wilde uitvoeren voor hij zou sterven. Uiteindelijk was hem die tijd niet gegund. Hij stierf vrij onverwacht voordat hij of zijn vriendin het echt zagen aankomen. Wat me opviel was niet zo zeer wat er opstond, maar juist wat er niet opstond. Hij was zo druk met verhuizen, trouwen, vader worden dat hij geen tijd had voor zijn ziekte. Dat is ook het thema van het programma, waarin wordt herhaald dat deze jonge mensen niet willen wachten op de dood, maar nog het maximale uit het leven willen halen.

Wat zou er wel op kunnen staan?
Natuurlijk heb ik gemakkelijk praten. Ik ben bijna 2 keer zo oud als Mark en tatoeages, bungeejumpen etc. kunnen mij niet zo bekoren. Bovendien heb ik al een aantal jaar de tijd gehad om de fouten te maken van negeren, stug doorgaan en net doen alsof er niets aan de hand is. Dus die kop-in-het-zand-gewoon-doorleven-houding begrijp ik wel, zeker voor mensen van in de twintig. Maar ik weet nu dat dat niet helpt. Ik zou als punt 1 op zo’n bucketlist zetten: de ziekte of beter nog het lichaam leren kennen. Natuurlijk geen verrassing als je dit blog vaker leest. Maar nu ik door de zoveelste verkeerde inschatting een paar weken achter de geraniums heb gezeten heb ik opnieuw ontdekt dat je aandacht aan je lichaam moet besteden. Niet altijd wat je hebt bedacht en je graag wilt, maar ook of het lichaam het kan. Of je de energie wel hebt om dat te doen. Als je dat niet doet heeft je lichaam alleen nog een noodrem. En dan ben je ben je verder van huis.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.