Leer te leven

We letten niet zo op de feiten als we over onszelf nadenken. – Mark Twain

Tien ondubbelzinnige levenslessen

Vandaag een populair boek van dr. Phillip C. McGraw, bekend als dr. Phil, “Leer te leven”. Hoewel zijn lessen een heleboel problemen kunnen oplossen, staat er niet specifieks in over ziekte. Dat geldt natuurlijk voor een aantal andere boeken, die ik hier aan de orde heb gesteld ook. Dr. Phil legt in zijn show (als ik het toevallig bij het zappen tegenkom) meestal de nadruk op goed onderzoek, om medische redenen bij een bepaald probleem uit te sluiten. Zoals een goed professional dat doet. Op weg naar beter kun je toch je voordeel doen met zijn adviezen. Een tijdje terug zag ik ze uitgebreid aan de orde komen bij coach Clark Kent, december 2013. Ze komen hier ook aan de orde, maar ik moet dit boek nog een keer goed herlezen, voor ik de beste adviezen bij ziekte eruit kan halen.

In het inleidende hoofdstuk legt hij uit dat  jouw probleem  jouw probleem is Het is geen wereldnieuws en waarschijnlijk is het ook geen probleem voor je buren.  Je hoeft dat probleem niet klein te maken omdat het op wereldschaal niet groot is, voor jou is het groot. En te bedenken dat anderen misschien iets ergers is overkomen, verandert jouw probleem niet echt. Maar het betekent wel dat jij er iets aan moet doen. Met het juiste gereedschap kun je dat ook. In zijn boek wil dr. Phil je die gereedschappen aanreiken.

Levenswet 1 is je hebt het door of niet

Dit is een beetje Cruyfiaans, je gaat het pas zien als je het door hebt. En gek genoeg is dat heel waar. Als je het niet snapt, kan iemand het je ook niet uitleggen. Maar waarom zou hij het boek er dan mee beginnen? Zodat je meteen weet of het boek wat voor jou is? Of dat je eerst moet beginnen met het te snappen? Alle levenswetten zijn volgens dr. Phil de regels van het spel, het leven zoals het gespeeld wordt. Je kunt dat oneerlijk vinden of onhandig of wat dan ook. Maar vroeg of laat ga je door krijgen dat het spel zo gespeeld wordt en dan kun je er je voordeel mee doen. Dr. Phil is een, naar eigen zeggen, heel doelgericht persoon. En in deze levenswet gaat het erom dat je zelf een doel of visie voor je leven hebt. Je kunt niet succesvol zijn als je maar meehobbelt met de rest. Pas als je zelf de verantwoordelijkheid neemt en je eigen doel bepaalt, dan kom je ergens. Nu lijkt het niet zo toepasbaar voor mensen die ziek zijn. Want je kunt wel het doel stellen dat je wilt beter worden, maar daarmee kun je dat niet afdwingen. Toch kan het je een beetje op weg helpen. Als jij bepaalt hoe beter er voor jou uit ziet, kun je de stappen nemen en deskundigen vinden die daarbij horen.  Wordt vervolgd.

 

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.