Je hebt het door of niet

Er is veel verstand voor nodig om sommige dingen onbegrijpelijk te vinden. – C.J. Wijaendts Franken

Levenswet 1, je hebt het door of niet

Wat moet je volgens dr. Phil doorhebben?

Wat is “het” wat je door moet hebben? “‘Het’ kan gaan om relaties, het sturen van je eigen ontwikkeling of om de carrière-strijd. Wat ‘het’ ook is als je eenmaal begrijpt hoe de wereld in elkaar zit, kun je te werk gaan vanuit een positie van kennis en kracht.” ‘Het’ gaat om inzicht in menselijk gedrag.

“Je overtreedt de eerste levenswet als je te werk gaat zonder de nodige informatie of kennis die je nodig hebt voor succes…. Als je bijvoorbeeld doorhebt waarom je altijd opgeeft voor je hebt bereikt wat je wilt, en je begrijpt hoe je dat patroon moet doorbreken, dan is je leven op slag veranderd. …Als je plotseling begrijpt waarom je partner doet wat hij of zij doet en je weet hoe je zijn of haar gedrag kunt veranderen, dan heb je de eerste stap gezet naar een betere relatie. …

Ik wil er de nadruk op leggen dat het hier gaat om aangeleerde vaardigheden en kennis. … Kortom: als het erom gaat om te slagen in het leven, heeft niemand ons ooit de regels geleerd, laat staan dat we weten hoe het spel gespeeld moet worden. …. We weten gewoon niet genoeg van menselijk gedrag om de problemen te herkennen. Ga maar na: waarom mislukken zoveel huwelijken? Omdat niemand ons geleerd heeft hoe je getrouwd moet zijn. ….Waarom is de kans om te dik te zijn groter als je Amerikaan bent? Omdat niemand ze ooit geleerd heeft hun impulsen te beheersen. …Omdat we hierin  geen onderwijs hebben gekregen gaan we af op de voorbeelden die we in ons leven voorhanden hebben…. Als u positieve voorbeelden hebt gehad in uw leven, is dat gewoon puur geluk geweest, maar met enige training heeft dat hoogstwaarschijnlijk niets te maken.”

Dus om een begin te maken met succesvoller op te treden geeft dr. Phil de 10 belangrijkste gemeenschappelijke kenmerken van mensen.

  1. de grootste angst van mensen is te worden afgewezen.
  2. de grootste behoefte van mensen is te worden geaccepteerd.
  3. als je effectief met mensen om wilt gaan, moet je dat zo doen dat je hun eigenwaarde beschermt of vergroot.
  4. Iedereen houdt in elke situatie ten minste een beetje rekening met de vraag ‘wat levert het mij op?’
  5. Iedereen praat het liefst over zaken die voor hem persoonlijk belangrijk zijn.
  6. mensen horen en nemen alleen op wat ze begrijpen.
  7. mensen vinden mensen aardig, en vertrouwen en geloven mensen die hen aardig vinden.
  8. mensen handelen vaak uit andere overwegingen dan je zou denken.
  9. zelfs hoogstaande mensen kunnen kleinzerig en kleingeestig zijn.
  10. Iedereen draagt een sociaal masker.  Achter dat masker zit een persoon.

Je moet dus leren de menselijke natuur te doorgronden. En volgens dr. Phil helpt deze lijst je op weg. Je hebt volgens hem een strategie nodig om er voor jezelf het beste uit te halen. Dat lijkt me bekend staan onder manipuleren. Zoiets van “hoe word ik een rat?”

Maar bij ziekte kun je wel wat hebben aan het doorgronden van je eigen gedrag en gedachtekronkels. Wat denk jij, kan het je helpen om vooruit te komen in de wereld?

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.