Hoe werkt het voor je?

Onder ogen zien. Altijd alles onder ogen zien, zo kom je er doorheen. Zie het onder ogen. – Joseph Conrad

Als het advies wringt
De vorige keer was ik een beetje stekelig over de doelgerichte aanpak van dr. Phil. Dat komt omdat ik zelf met een ander proces bezig ben. Dus niet dat zijn adviezen niet zinnig zijn. Ik heb alleen nu zelf behoefte aan een andere aanpak. Vaak wordt er ook benadrukt dat je in elke vorm van coaching of therapie een goed gevoel moet hebben over de behandelaar. Om aan een verandertraject te beginnen, helpt het als je voelt dat het iets is wat je nodig hebt. En dat geldt ook voor een boek :). Ik vind dat wel een verrassende uitkomst.

Binnenkort ga ik hier naar een boek dat iets aanraadt wat mij moeite kost en daarom had ik de bespreking ervan nog even uitgesteld door eerst een gouwe ouwe te pakken. Maar het wringt. Waar ik nu mijn best doe om in contact te blijven met het lichaam en gevoel is de rationele aanpak van dr. Phil averechts.

Mensen doen wat werkt
Toen ik dr. Phil nog bij Oprah in de show zag, vond ik het heel goed wat hij deed. Hij gaf altijd aan dat een probleem niet in 5 minuten opgelost was. Maar dat het begin gemaakt kon worden om anders over je probleem na te denken. Een van zijn veel gebruikte oneliners was altijd: “En hoe werkt dat voor jou?” Daarmee legde hij een link tussen het gedrag van iemand en het resultaat. Belangrijke reden voor het gedrag was volgens hem dat mensen altijd doen wat werkt. Ook al klaag je en lijd je onder een bepaald probleem, jouw gedrag zorgt dat het in stand blijft. En dat doe je omdat het je iets oplevert. Voor veel mensen was die stelling moeilijk te verteren. Want zij wilden toch geen geld-, relatie- of gewichtsproblemen? Zelf hadden ze al verschillende pogingen gedaan om uit de situatie te komen. Maar het was te groot, te moeilijk of zij hadden gewoon niet genoeg wilskracht. Dr. Phil’s antwoord was dan dat ze op zoek moesten gaan naar de “beloning” en het gedrag zo sturen dat je wel moest veranderen. Dus als je te dik was dan ga je op zoek naar wat je uit het teveel en ongezonde eten haalt. Misschien hoef je daarom niet onder ogen te zien dat je eenzaam bent, verdrietig of boos. Door het weg eten van die emoties kun je nog denken dat het oké met je gaat. En als je eenmaal weet waarom je het doet en dat onder ogen wilt zien, dan kun je je gedrag anders sturen. Bijvoorbeeld door de ongezonde etenswaren niet te kopen, je kasten en koelkast te voorzien van voedzamere alternatieven, met iemand afspreken om te sporten of …. (vul je eigen oplossing maar in).

Dat geldt voor mij ook. Ik heb zoveel moeite met het voelen en contact houden met het lichaam omdat het mij iets anders voorhoudt dan ik graag wil zien. Ik merk dan pas dat ik snel moe ben, even niet kan doen wat ik zo mooi heb verzonnen en dat ik misschien wel iets anders nodig heb dan ik wil. Dat past niet echt goed en kost ook moeite. Het loslaten van dat resultaatgerichte denken is moeilijker dan iets anders dat ik gedaan heb. Maar ik ben nu wel zover om te zien dat ik op de oude manier niet verder kan en dus oefen ik moeizaam verder met af en toe een beetje en kleine stapjes vooruit. En ja, mijn denken rent alweer verder, ik moet minstens dat halen of daarnaar toe, 3 winkels tegelijk voor de sinterklaas-inkopen, speculaas maken, een surprise bakken, het gedicht en ……… En dat moest gisteren al af zijn, bij wijze van spreken. En dan adem in …. en uit. Er hoeft nu niets. Alles is goed. Adem in en uit. Het komt wel goed en zo niet dan toch.

Author: tineke visscher

3 thoughts on “Hoe werkt het voor je?

 1. “En als je eenmaal weet waarom je het doet en dat onder ogen wilt zien, dan kun je je gedrag anders sturen.” Een goede uitleg van dr. Phil’s inzichten.
  Maar als je dik bent door medische oorzaken dan heb je er weinig aan. Je kunt dik zijn op twee manieren: een lichamelijk probleem (zoals een stofwisselingsstoornis), of een psychisch probleem. In het laatste geval helpen dr. Phil’s adviezen. Niet voor niets wil hij eerst medische redenen bij een bepaald probleem uitsluiten.
  Jij hebt reuma, heb ik begrepen. Als je eenmaal weet waarom je over je eigen grenzen heengaat, dan kun je je gedrag anders sturen. Maar je reuma zal er niet door oplossen.
  In esoterische of spirituele boeken wordt dit onderscheid niet gemaakt. Ziekte zou altijd een psychische oorzaak hebben. Als hier een kern van waarheid in zit, dan is er toch een niveauverschil, dan zijn er twee niveau’s!

  Een ziekte met louter psychische oorzaken (zoals een eetprobleem) laat zich oplossen met de dr. Phil-methode. Bij een ziekte met een lichamelijke oorzaak (zoals een stofwisselingstoornis of een aangeboren aanleg voor reuma) ligt dat anders. Die los je niet op. Als het waar is dat de oorzaak altijd geestelijk is (psychisch, spiritueel), dan zou de lichamelijke oorzaak een dieper liggende psychische oorzaak hebben. Zouden dan de psychische oorzaken hetzelfde zijn voor beide niveau’s? Heeft een patiënt met een eetprobleem dezelfde psychische constellatie als een patiënt met een stofwisselingsstoornis? Ik denk het niet. Het is net zoiets als de vraag of iemand met een aangeboren boos gezicht altijd boos is. Ik denk het niet.
  (Ik zal weer eens verder gaan met mijn serie hierover: http://janstemerdink.wordpress.com/category/spiritualiteit/).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.