Sinterklaas surprise

pepernoten

De traditie van Sinterklaas
Nee, ik meng me in geen enkele discussie. Daar is genoeg over gezegd. Teveel zelfs. Ik geef alleen aan hoe wij binnen de familie invulling geven aan deze traditie. Voor de kinderen die nog in Sinterklaas geloven zijn er altijd kleine cadeaus (wel van hun verlanglijst) en een brief van Sinterklaas. Sinterklaas blijkt goed op de hoogte en precies te weten wat zij het afgelopen jaar hebben gedaan. Voor de volwassenen en oudere kinderen vieren wij al jaren Sinterklaas met surprise en gedicht. Het cadeau wordt gekocht voor een vastgesteld bedrag, is al jaren hetzelfde. Daar kun je bijv. een boek van kopen en dan houdt het op. Het gaat ook niet echt om de cadeaus. Het feest is een gezellig bij elkaar komen en duurt best lang om alle surprises uit te pakken en gedichten voor te lezen. Een heerlijke manier om mild de draak met iemands belevenissen van het afgelopen jaar te steken. Binnen mijn familie is het de gewoonte om tegen Sinterklaas niet meer te veel uit de school te klappen als je een blunder hebt begaan. Want dan weet je zeker dat het breeduit in de gedichten tevoorschijn komt. Sommigen zijn er erg goed in geworden onder de radar te blijven. Dus soms moet ik een van mijn zussen bellen om wat achtergrond informatie te verzamelen. Maar dit jaar heb ik wel genoeg voor een gedicht. Die worden bij mij vanzelf lang.

Dan de surprise zelf. Nou, ik ben niet zo’n knutselaar. En heb ik al van alles gedaan om het mezelf gemakkelijk te maken. Bijvoorbeeld door als recycle sint de surprise, die ik het ene jaar gekregen heb, het andere jaar te gebruiken en door te geven. Het werd niet heel erg gewaardeerd. Meestal kan ik wel iets verzinnen om te bakken, bijvoorbeeld een soesjestoren en daar het cadeautje in te verstoppen. Of een ronde cake te bakken, door te snijden en uit te hollen. Dat heb ik twee jaar geleden gedaan. De cake netjes opgevuld met speculaascrème en helemaal versierd met pepernoten. Was niet heel spectaculair, maar werd wel gewaardeerd want smaakte goed.
Vorig jaar wilde ik een mozaïek maken. Een vorm van piepschuim gekocht en helemaal beplakt met gekleurde perforatierondjes. Helaas het bleef niet plakken en op weg naar waar we bij elkaar kwamen is het restant aan papiertjes in de auto gevallen. Helemaal geen surprise meer over.
Dus dit jaar maak ik het mezelf weer gemakkelijk. Een niet te mislukken knutselproject gezien. Als je ook nog inspiratie nodig hebt, kun je het hier vinden. Voor iemand die wel een bloemetje verdiend. Meer kan ik nog niet zeggen, want we vieren het pas op zondag. Daarom een foto waarop de pepernotencake te zien is (en nog wat knutselwerkjes).

???????????????????????????????

Voor iedereen, die iets aan Sinterklaas doet, veel plezier met het knutselen en gedichten schrijven. En het uitpakken natuurlijk. Alle anderen gewoon een fijn weekend gewenst.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.