Gezondheidsgeheim

Een volle maag is de moeder van alle kwaden – Benjamin Franklin

Gezondheidsgeheim 3
Calorieën minderen is het derde gezondheidsgeheim in het boek “Geheimen van mensen die nooit ziek zijn”. En in de Westerse wereld is dat zeker een mogelijkheid. In andere delen van de wereld is het probleem andersom. Maar goed wat zijn de feiten? Een derde van de mensen in de westerse wereld is te dik. Vooral in Amerika zijn er veel jonge mensen die door hun vetzucht zulke grote fysieke problemen hebben dat zij zich niet meer of alleen nog in een rolstoel kunnen voortbewegen. Maar te weinig eten kan ook problemen geven. Ik heb een paar keer een programma van de BBC gezien waarin een te dikke en een te magere persoon samen een week moesten doorbrengen en elkaars dieet moesten volgen. Voor beiden een enorme opgave, ik denk dat ik geen van beide vol zou houden. De dikke persoon was gewend om als ontbijt, lunch en diner allerlei kant-en-klare-vettigheid naar binnen te werken en de magere persoon had genoeg aan een ontbijt van koffie en voor de lunch misschien een chocoladereep en als diner een salade. Het idee bij het programma was dat als ze beiden de andere kant hadden meegemaakt dat ze dan konden inzien dat hun eigen stijl best wat aanpassing kon gebruiken. Na die week gingen beide kandidaten naar huis met een voor hen op maat gemaakt voedingsschema. En na een tijdje kwamen ze dan terug en waren ze beiden op een beter gewicht en voelden ze zich beter. Dus teveel is niet goed, maar te weinig ook niet. Mijn moeder zei altijd dat dat gold voor alles waar te voor staat, behalve voor tevreden.

Hoe dan wel?
De tips in het hoofdstuk om zelf dit geheim uit te proberen, zonder schade, zijn:
– vermijd witte suiker en witte bloem. Hierin zitten veel calorieën en maar weinig voedingswaarde.
– eet veel groente. Groenten zijn rijker aan voedingsstoffen dan andere groepen voedingsmiddelen.
– kies zorgvuldig je eiwit- en vetbronnen. Je hebt deze bronnen nodig, maar het maakt heel veel verschil waaruit. Ik wil hierbij wel aanvullen dat de laatste tijd uit onderzoek blijkt dat roomboter helemaal niet zo slecht voor je is als jarenlang werd gedacht. Dus zoek zelf naar informatie en vermijd reclame van grote voedselconcerns.
– eet voldoende maar niet overdadig eiwitten. Gemiddeld wordt 0,6 tot 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht aanbevolen.
– kies voor enkelvoudige onverzadigde (olijfolie, amandelen, avocado’s) vetten, vermijd verzadigde vetten en gebruik omega 3 vetzuren (vis, lijnzaadolie)

Kwam het je bekend voor? Wat zou voor jou werken?
Of heb je een andere gezondheidstip? Laat een reactie achter of vul het formulier in. Je dingt dan mee naar een verzilverde geluksster. ter grootte van 4 cm. ??????????????????????????????? Leuk voor in de kerstboom bijvoorbeeld. Ik verkoop je niets, houd geen e-maillijst bij en je krijgt van mij geen andere mails, dan wanneer je tot de winnaar behoort.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.