Hoe ben ik hier beland?

I teach people that no matter what the situation is, no matter how chaotic, no matter how much drama is around you, you can heal by your presence if you just stay within your center. – Deepak Chopra (lk leer mensen dat ongeacht de situatie, ongeacht hoe chaotisch, ongeacht hoeveel drama erom je heen is, je kunt genezen door je aanwezigheid als je verbonden blijft met je centrum.

Alweer een jaar voorbij
In deze laatste dagen van het jaar ontkom ik niet aan een terugblik.Ik vraag me de hele maand al af hoe ik hier ben beland. Want ik startte het jaar positief met mijn goede voornemens. Ik vond het ook niet teveel gevraagd. Ik was op weg naar beter en dat betekent een stijgende lijn, toch? Maar al mijn goede voornemens zijn mislukt. Waar ze de eerste helft van het jaar nog wel een beetje lukten, zijn ze in de tweede helft helemaal het raam uitgevlogen. Niets lukte meer. Ik was zo moe dat ik soms niet kon opstaan om een kopje koffie te zetten of wat dan ook te doen als er lopen in voorkwam. Eigenlijk heb ik me nog nooit zo ziek gevoeld als toen ik dacht dat ik bijna beter was. Ooit zal ik wel inzien wat deze negatieve spiraal in werking heeft gezet. Maar nu ben ik vooral aan bijleren om daar weer uit te komen.

Wat waren de hoogte- en dieptepunten van 2014?
Ik laat de stand van Nederland over aan het journaal en de oudejaarsconferences. Ik kijk al uit naar die van Youp van ’t Hek.
Ik beperk me tot de gebeurtenissen in mijn leven. Dit jaar werden 4 mensen in mijn omgeving 50 en mijn moeder 80. Deze mijlpalen werden al dan niet vergezeld van een feest en de nodige perikelen rondom een goed cadeau. Ik ben blij dat ik erbij kon zijn, hoe strompelend ook. Een weekje met mijn complete familie in de Ardennen, waarbij de patronen in de oorspronkelijke familie nog steeds zichtbaar zijn en stof tot nadenken geven.
Halverwege het jaar was het dieptepunt de zelfmoord van een lid van mijn schoonfamilie. Dat heeft me lang bezig gehouden. Ineens ging ik documentaires kijken over hoe anderen daarmee om zijn gegaan en op die manier probeerde ik er iets van te begrijpen. Echt begrijpen doe ik het niet, vooral omdat het zo tegengesteld is aan mijn eigen ideeën over het leven. Vaak denk ik nog dat de persoon die ik kende, dat niet wilde doen. Maar dat zegt meer over hoe ik die persoon kende en wat ik in haar zag dan dat ik werkelijk wist wat er in haar omging.
Een ander dieptepunt beschreef ik al hierboven. Het feit dat ik mezelf gewoon niet meer kon voortslepen en maar moest afwachten of dat weer beter zou worden. Gelukkig merk ik nu wel dat het weer beter gaat en dat het leren kennen van je lichaam en er mee samenwerken veel betere resultaten geeft dan je als slavendrijver voor het lichaam op te stellen. Het was wel een moeizaam bevochten inzicht. Wie weet kom ik er nu echt mee verder. Wordt vervolgd in 2015.

Rest mij nu niets anders dan je een sprankelende, te gekke of rustige jaarwisseling te wensen. Dank voor je aandacht en graag tot 2015.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.