Meditatie goed voor je?

A good traveller is one who knows how to travel with the mind. ― Michael Bassey Johnson (Een goede reiziger is degene, die weet hoe je kunt reizen met je geest).

Meditatie, waar begin je?
Ik heb het al een paar keer gehad over de voordelen van meditatie. Er zijn natuurlijk ook nadelen, maar daarover straks.
Meditatie is niet meer dan zitten in stilte. Er kunnen rituelen of wierrook aan te pas komen, maar het hoeft niet. Zo maar beginnen, je ogen sluiten en je op je ademhaling concentreren kan al voldoende zijn om je uit de drukke gedachten en de waan van de dag te halen. Even niets. Er hoeft niets, er is niets dat je aandacht vraagt. Ontspan. Ik had zelf een cd “Tussen twee gedachten” van Patty Harpenau. Heel prettig is dat er een ochtend en avondmeditatie opstaan van ongeveer 20 minuten. Zij raadt aan een algemeen mantra te gebruiken, zoals ohm. Alleen, en daar kwam ik later achter, ohm is geen algemeen mantra en kun je beter niet gebruiken. Dus je kunt het cd’tje wel gebruiken maar vind een andere klank of mantra. Ik heb het wel een tijdlang gebruikt, maar was er niet erg goed in. Mijn gedachten bleven stromen en stromen, daar hielp het mantra niet voor. Ik moest dus wat anders verzinnen. En dat werd een cursus Saj samadhi, moeiteloze meditatie. Je leert dan een meditatietechniek en krijgt een persoonlijk mantra. Daarna ging het beter. De gedachten waren nog niet weg, maar minder opdringerig aanwezig. Heel af en toe kan ik nu inderdaad op een gedachteloze plek komen. De meditatie is niet alleen goed voor jezelf, je omgeving profiteert er ook van, zeggen ze. Dat kan ik nog niet beoordelen. Maar wat ik wel merk is dat het eten dat ik maak echt veel lekkerder is. Ik had met oud en nieuw appelflappen gebakken en toen iemand ze proefde zei ze: “hier heb je iets speciaals mee gedaan”. Ik zei van niet en toen zei ze: “dan heb je er extra veel liefde in gedaan”. En dat zal het wel zijn.

Nadelen van meditatie
In vorige posts heb ik de voordelen van meditatie benoemd. Pas nog over de “don’t worry, be happy” documentaire. Mijn ervaring is dat sommige dingen gemakkelijker gaan. Het kost allemaal minder moeite om te doen. Maar sinds ik deze meditatie toepas, ben ik wel helemaal ingestort. Ik raakte al mijn energie op een onbegrijpelijke manier kwijt. Ik vermoed nu dat het verborgen problemen naar boven brengt, die aandacht verdienen. Helemaal zeker weet ik het niet. Ik wil er alleen maar mee zeggen, dat het je niet voor alles en nog wat behoedt en dat je vanaf het moment dat je besluit te mediteren niet alleen maar prettige ervaringen hebt. Zelfs zen monnik Thich Nhat Hahn ontkwam niet aan een hersenbloeding, geloof ik. Maar hij is wel uit zijn coma gekomen en werkt nu aan zijn herstel op een manier die niet veel mensen kunnen opbrengen, volgens dit artikel. Ook Edel Maex wijst er in een post “Zen en gezondheid” op dat meditatie de gezondheid zelfs kan schaden. Je krijgt als het ware een dunnere huid, wordt gevoeliger voor het leed om je heen. Of zoals Claudia de Breij het zegt in haar show, iets in de trant van: “Dat is toch niet te doen, mindfulness. Dat is toch gewoon teveel, Syrië, IS enz., als je dat allemaal mindful bekijkt dan is het teveel. Ik denk dat het beter is om mindless te zijn.”

Aan jou de keuze. Kan het wat voor je betekenen of is het juist helemaal niets voor je?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.