Vrolijk falen

Je kunt de rivier niet duwen.

De vrolijkere kant van falen
Deze keer heb ik een roman gekozen. De titel is “Dan maak je maar zen” van Gijs de Swarte. Volgens de omslag: “Vrouw weg, geld weg. crisis …. de vrolijkere kant van faliekant falen”. Ik vind het een heel pakkend en grappig geschreven boek, dat ook de kunst van het weglaten beheerst. Alleen al de keuze om bepaalde mensen in zijn leven een naam te geven die alles zegt over hoe de hoofdpersoon, Kevin over deze persoon denkt is verhelderend. Zo is er de “Ex, die overal de schuld van heeft”, de heimelijke liefde voor “Hannah Monroe-Deneuve” of het tijdelijke werk voor “De Beul”. Aan deze typeringen kun je je eigen invulling geven. Maar wat ik vooral knap vond en waarom het wel in dit blog past is dat het de vragen stelt die iedereen stelt of wil stellen als hij of zij zich uit een crisis wil halen.
Bijvoorbeeld: helpt het om dan je gedachten erover te veranderen? En wat heeft vreemde kleding, wierook en kruidenthee met een spirituele zoektocht te maken. Wat doe je eigenlijk met alle kennis uit de boeken als je gewoon nu geen geld hebt?
De hoofdpersoon gebruikt de situaties in zijn leven als zentraining. Hij leest er ook over, gaat naar bijeenkomsten en ontmoet een belangrijke goeroe.
Maar vooral het waarnemen van zijn eigen leven helpt. En soms staat het dan onverwachts 1 – 0 voor Zen. Een voorbeeld uit het boek.

Die toon.

Dat was het dan, bekijk het maar en maak het lekker zelf schoon. Tot ziens eikel.

Maar dan denk ik er weer aan hoe je dat ook los kunt laten. De man is stoned en dronken en kan ik niet serieus nemen. Gewoon doen, ego weg – prima. Niets gebeurd is er dan. Rimpeling die weer verdwenen is. Niets van je afgenomen, niets minder gemaakt – eerder groter.
Het zijn twee denkrichtingen die ik in de drukte van de muziek en de toegeschreeuwde bestellingen niet uit elkaar kan halen en uiteindelijk pak ik dus maar een doekje en maak ik het schoon. Goed ook nog. Dan heb ik het tenminste gedaan.
Vrede.”

Helpt het inzicht?
Ondanks alle beklemmende financiële ellende blijft de hoofdpersoon zijn best doen om uit de crisis te komen. Maar, zoals natuurlijk een goed spiritueel inzicht vertelt, kan het pas veranderen als hij helemaal eerlijk over zijn situatie is. Eerst accepteren en dan pas kan iets een andere richting op gaan. Een grappig, in een adem uit te lezen boek dat een heel serieus onderwerp luchtig maakt. Een aanrader.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.