Gezondheidsgeheim 5

Het applaus was zo warm dat je er koud van werd. – Edmund Burke

Koude douches
In het boek “Geheimen van mensen die nooit ziek zijn” is het 5e geheim “koude douches nemen”. Ik heb me er al eerder toe willen zetten, maar schrik er nog steeds voor terug. Er zijn volgens het boek 5 goede redenen om het wel te doen. Hier komen ze:

. het bevordert de bloedcirculatie;
. het is goed voor de huid;
. het versterkt het immuunsysteem;
. het verbetert je stemming;
. het stimuleert het lichaam.

Op het internet vond ik 10 redenen waarom het een goed idee is, gedeeltelijk overlappend, kijk dan hier Laat je niet afleiden door het kromme Nederlands, het zal wel door een automatische vertaalservice of zo zijn gedaan.
Iedereen kan het proberen, behalve als je heel mager bent, als je de ziekte van Reynaud hebt of als je met je bloeddruk worstelt. En voor mensen, die net als ik koud-water-vrees hebben. Maar ik las laatst bij een andere blogger dat zij het wel vervelend vindt om onder het koude water te staan, maar zich daarna heel goed voelt. Dus wie weet ga ik het toch nog een keer proberen.

Heel koud bij the iceman
Ik heb al eerder geschreven over de iceman en door een recente documentaire retour hemel heb ik mijn mening herzien. Ik had in een documentaire van Wubbo Ockels al mijn bedenkingen over het idee dat je je lichaam kunt trainen ook als het al heel ziek is door in de kou naar een bergtop te lopen. En nu zag ik daar nog de overtreffende trap van. Te koud naar mijn idee.

In de documentaire Retour hemel zie je het verslag van journalist Mark Bos, die gehoord heeft dat hij prostaatkanker heeft. Hij onderwerpt zich aan reguliere behandelingen, die er in eerste instantie niet voor hem lijken te zijn, en alternatieve therapieën. Hij ondergaat psychotherapie, een indianenritueel en het programma van Wim Hof. Hij leert bij die laatste een ademhalingstechniek die hem helpt de pijn te verdrijven. Met het door de mond blijven ademen loopt hij zelfs de Kilimanjaro op. Achteraf blijkt hij een scheur in zijn bekken te hebben gehad (al eerder opgelopen bij het hardlopen), maar met die extra handicap is hij toch in staat die tocht te voltooien. Mark Bos vraagt zich regelmatig bij de alternatieve behandelingen af of hij wanhopig aan het worden en zijn eigen antwoord is steeds ja. Bij controle in het ziekenhuis blijkt dat alle inspanningen de ziekte niet hebben bedwongen.

Ik heb respect voor wat Mark Bos probeert en dat hij alles aangrijpt om te kunnen blijven leven. Ook de reguliere hormoon behandelingen, die denk ik iedere man van zijn leeftijd zou uitstellen. Maar het programma van the iceman is volgens mij niet zomaar voor iedereen geschikt. Het legt te veel te nadruk op het lichaam dwingen te doen. Door de kou zou de oermens in je wakker worden en kun je weer meer aan. En dat is natuurlijk tegengesteld aan wat ik nu leer, nl. voelen wat het lichaam kan en met het lichaam samenwerken. Maar niet iedere ziekte is hetzelfde en niet iedere zieke is gelijk. Iedereen kiest zijn eigen weg en datgene wat op zijn of haar pad komt, zal altijd wel iets helpen.

Wil je je mening over dit onderwerp delen of heb je zelf een ervaring met koude douches, dan kun je reageren via de reactie mogelijkheid of door onderstaand formulier in te vullen. Ook als je vragen hebt over dit onderwerp of over gezondheid, dan kun je dit formulier invullen. Onder de inzendingen verloot ik een zilveren geluksster. Want zonder geluk vaart niemand wel.
???????????????????????????????Ik zet je niet op een e-maillijst, geef je informatie niet door aan derden. Ik heb zelfs geen cookies op mijn site.

Author: tineke visscher

One thought on “Gezondheidsgeheim 5

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.