Oosterse geneeswijzen

The ancient sages said, “do not despise the snake for having no horns, for who is to say it will not become a dragon?”. So may one just man become an army. (De wijzen zeiden “veracht de slang niet omdat hij geen hoorns heeft, want wie zegt dat het niet een draak wordt?” Zo kan één rechtvaardig man een leger worden.)

Wijsheid uit het Verre Oosten
Mijn interesse in Oosterse geneeswijzen is, als ik nu terugdenk, al gestart met de tv-serie Kung Fu, die in de jaren 70 van de vorige eeuw werd uitgezonden. In Nederland maar een paar afleveringen, maar de zinnen in het begin zijn me altijd bij gebleven. In de serie zie je een kleine jongen aankomen bij een klooster. Hij verblijft er jaren, krijgt onderwijs en training in verdedigingskunst. Als hij een kiezel uit de hand van zijn meester kan pakken, dan is het tijd voor hem om te vertrekken. Je ziet in de afleveringen zijn avonturen nadat hij het klooster heeft verlaten en in Amerika is terecht gekomen. Dan zie je hoe hij vaak alleen tegen een overmacht vecht. Heeft dus helemaal niets met gezondheid te maken. Maar het zegt al wel iets over de denkwijze en de wijsheid erachter. Als je een indruk van de serie wilt opdoen, kijk dan hier. De kwaliteit is niet geweldig.

Acupunctuur
Volgens Wikipedia is acupunctuur al 2600 jaar oud. “Binnen de traditionele Chinese geneeskunde gaat men bij ziekte en gezondheid (onder meer) uit van het volgende:

    – Levensenergie (ook wel: chi) circuleert door 12 meridianen die vertakkingen hebben naar alle organen en lichaamsfuncties.
    – De realiteit is dualistisch geordend naar een van de tegengestelde kwaliteiten van chi: hetzij Yin (vrouwelijk, donker, koud, zacht, ontvangend, comprimerend, enzovoorts) dan wel Yang (mannelijk, licht, warm, hard, gevend, expanderend, enzovoorts.)
    – Fenomenen uit de natuur en het lichaam zijn geordend naar vijf groepen die elementen worden genoemd: water, hout, vuur, aarde en metaal. Deze 5 elementen vormen een cyclisch geheel.
    – Ziekte wordt toegeschreven aan een uit het evenwicht zijn van qi. Waar het normale stromen van qi geblokkeerd of anderszins uit balans raakt gaat dat gepaard met verschijnselen c.q. symptomen. Met praktijken zoals acupunctuur en qigong probeert men dit evenwicht te herstellen.”

Waar je bij homeopathie nog wel iets bekends kunt vinden, nl. een consult en een medicijn, moet je je bij acupunctuur helemaal overgeven aan de deskundige. De naalden worden gezet op een plek, die niets met je klacht te maken lijkt te hebben. Want hoezo naalden op je oor als je wilt stoppen met roken. Onze westerse logica begrijpt niets van deze eeuwenoude techniek. Toch schijnt het goed onderzocht te zijn bij welke klachten dit een uitkomst biedt. Ergens heb ik gelezen dat uit onderzoek bleek dat een hernia met acupunctuur veel beter te behandelen valt, dan met operaties.

Jin Shin Jyutsu
Een nog oudere variant is Jin Shin Jyutsu. Daar schreef ik al eerder over. Deze oude kunst gaat over 26 energie-veiligheidssloten, verspreid over het hele lichaam. Als een ervan op slot gaat, is dat om te zorgen dat wij dat niet verder kunnen overbelasten of beschadigen. Bij de knie zitten twee van die energie-veiligheidssloten. De eerste heet “Eerste beweger” en als dat op slot gaat, kun je inderdaad niet heel gemakkelijk bewegen. Ik spreek hier uit ervaring. Maar een blokkade opheffen kan wel tijd in beslag nemen. Het vraagt ook inzicht krijgen in wat je zelf doet, waardoor deze blokkade op slot is gegaan. Je kunt een voor een je vingers vasthouden of als je een zelfhulp cursus hebt gevolgd ook een “stroom” met je handen volgen. Als je zelf uit balans bent of weinig energie hebt, is het misschien beter om naar iemand toe te gaan. Maar ook deze behandelingen vragen geduld. Het leert je je lichaam en jezelf beter te leren kennen.

Volgende keer meer.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.