En nog meer over geneeswijzen

Er zijn twee mogelijke redenen om te drinken: de eerste wanneer je dorst hebt, om die te genezen; de tweede wanneer je geen dorst hebt, om die te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen. — Thomas Love Peacock

Ayurveda
Met Chinese traditionele gezondheidstherapie heb ik pas kort kennis gemaakt. Een bekende van mij volgt de opleiding tot traditioneel lichaamstherapeut en nu mag ik soms de massages ondergaan, die daarbij horen. Maar volgens de Chinese leer begint alles met voeding. Krijgen je organen wel wat ze nodig hebben. De kruiden, die gebruikt worden dienen de tekorten aan te vullen om het lichaam in staat te stellen weer volledig te functioneren.
Datzelfde geldt voor Ayurvedische behandelingen. Hier is ook een combinatie van voeding, gebaseerd op 5 elementen, kruiden en/of massage mogelijk. In deze leer wordt er vanuit gegaan dat een ziekte zich eerst in het hoofd bevindt voordat het zich in het lichaam nestelt. Een massage van het hoofd met olie kan al klachten wegnemen. De verstoring/ ziekte in balans brengen door voeding aan te passen aan het lichaamstype dat je bent (Vata, Pitta of Kapha) is hiervan het meest bekend. Ik vond het ingewikkeld om uit te vinden welk type je bent. Er staat bijvoorbeeld een vragenlijst in het boek “Volop Energie” van Deepak Chopra. Maar daar kon ik niet echt een duidelijk type uithalen. Sinds kort lees ik ook weleens dit blog en daar wordt wel duidelijk uitgelegd wat je bij sommige klachten zelf kunt doen. Een hele oude en veel omvattende benadering, die ik met dit stukje geen recht doe. Dus volledig is dit absoluut niet, maar dan wordt het een boek in plaats van een blog. Er is wel veel te vinden als je het internet doorzoekt.

Wildgroei aan therapieën
Van deze oude en zorgvuldig van meesters aan leerlingen doorgegeven geneeswijzen, zijn er inmiddels heel veel afgeleide vormen te vinden. Het meest bekende is mindfulness, meditatie zonder de boeddhistische achtergrond. Reconnection is volgens de eigen website heel verschillend van andere methodes en heeft zijn eigen opleidingen, maar ik denk dat ze tenminste schatplichtig zijn aan één van de oude tradities. Dat geldt ook voor EFT en Quantum Touch of Touch for Health. Ik heb zelf altijd wat moeite met de Amerikaanse manier waarop dit wordt aangeprezen. Bij mij komt het over als oude wijn in nieuwe zakken. De beloftes van in één keer van al je klachten af als je dit simpele recept volgt, doen het waarschijnlijk goed.
Uiteindelijk zijn er gewoon teveel methodes om op te noemen, die allemaal beweren je echt beter te kunnen maken. Susan Smit heeft in haar boek “De Zweefmolen” over verschillende manieren geschreven en geprobeerd het kaf van het koren te scheiden. Dat boek heb ik niet gelezen, maar wel haar columns voor Happinez. Een aantal van de door haar uitgeteste manieren zou ik niet zo gauw durven ondergaan, maar kijk vooral zelf wat bij je past en vooral ook wat niet.

Heb je ervaring met een methode en vind je dat die bekend zou moeten worden? Laat het me weten.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.