Voedselhypes en de keerzijde

sofia loren
Alles wat je ziet, dank ik aan spagetti – Sofia Loren

 

Voedselhypes
Een mode-dieet wisselt bijna per seizoen en ik verbaas me hoe snel een bepaalde methode wordt gevolgd. Vroeger was er een brooddieet, een sherry-dieet, Montignac of Atkins-dieet, kon bijna niemand om Sonja Bakker heen of dokter Frank en recent zijn er het paleo dieet en de voedselzandloper. Allemaal claimen ze ons slank en soms gezond te houden. Maar allemaal proberen ze ons wijs te maken dat wij niets van eten weten, verkeerd eten of niet te vertrouwen zijn met eten. En dat klopt wel een beetje. Ik heb al eerder verteld dat ik een zoetekauw ben en met chocolade in de buurt sta ik inderdaad niet helemaal voor mezelf in. Maar ook daar komt langzaam verandering in. Ik kan nu nl. voelen wat het met me doet en wanneer ik echt genoeg heb gehad. En dat lukt alleen maar als je naar jezelf leert luisteren. Geen enkel dieet doet eigenlijk wat het beloofd. Je kunt simpelweg niet lang op een minimaal aantal calorieën per dag leven of rigoreus zuivel of granen uit je menu schrappen. In de tijd van de macrobiotische diëten waren sommige volgers ernstig ondervoed en dat gebeurt nu weer, las ik de afgelopen dagen. Kinderen van hoogopgeleide ouders krijgen door het strikte dieet te weinig voedingsstoffen binnen om te groeien. Zonder zuivel, granen en vet komen ze essentiële voedingsstoffen te kort. Het bericht kwam van het Juliana-kinderziekenhuis en het is niet bekend of het echt al een trend is. Voorlopig is obesitas onder kinderen een groter probleem. Gisteravond was er in Focus een documentaire “wie maken je dun”. Ik heb het nog niet gezien, maar ga zeker kijken. De documentaire is nog niet beschikbaar op uitzending gemist, dus zal deze week nog wel ergens herhaald worden.

Superfoods
Ook bij de superfoods kunnen we een vraagteken zetten. Niet dat ze niet goed zijn, maar ze moeten onderdeel van een evenwichtig geheel zijn. Broccoli is ook een superfood of citroen. Daar zitten heel veel nuttige vitaminen en mineralen in. Maar we zijn de weg kwijt door allerlei deelonderzoeken van iets dat goed voor ons zou zijn. Zo werd bijv. beweerd dat visolie heel goed zou zijn. Dat kan wel, maar de omega 3 vetzuren zitten ook in andere olie en zelfs in melk, las ik hier.
De beste adviezen zijn al oud en blijven geldig. Zorg voor afwisseling in wat je per dag eet. Als je als lunch brood eet, neem dan fruit als tussendoortje en geen granenprodukt. Hoe verleidelijk ze die repen met fruit en granen ook aanprijzen. Eet gewoon een appel, een doosje frambozen of bosbessen, er is genoeg variatie. Je kunt het zelfs in porties geschild fruit kopen. Of neem een groentesoepje als opkikker. Verander de hoeveelheid groente eens in minimaal 200 gram in plaats van een klein beetje of eet wat vaker sla en tomaat op brood in plaats van worst en kaas. Want de conclusie dat wij teveel koolhydraten en eiwitten eten en te weinig groente en fruit, dat klopt voor bijna iedereen. Zorg voor kleine veranderingen die je vol kunt houden. Met een klein beetje kun je al veel bereiken. Laat alle trends aan je voorbij gaan. En bedenk je smaakpapillen kunnen aan heel veel smaken wennen. Veel belangrijker: je maag heeft geen tanden, dus eet rustig en kauw goed.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.