Gezondheidsgeheim

Wie geen oog heeft voor zijn gezondheid is als een monteur die geen oog heeft voor zijn gereedschap. – Spaans gezegde

Gezondheidsgeheim nr.6

Dan is het nu tijd voor de maandelijkse gezondheidsgeheimen. Dit keer is het ontgiften. Nog steeds uit het boek “Geheimen van mensen die nooit ziek zijn”.  Het begint met het opmerkelijke verhaal van Phil Damon. Een man die niet uit zijn mond stinkt als hij ’s ochtends wakker wordt. Hij verwisselt niet dagelijks zijn sokken en ondergoed. En, dat is het opmerkelijke aan dit verhaal, hij verspreidt geen lichaamsgeur. Hij zegt dat het door ontgiften komt.

“In Phil’s ontgiftingsregiem stond het eten van mager, vers en vaak rauw voedsel centraal: Hoe vetter, meer bewerkt en kunstmatig verrijkt ons dieet, hoe groter het deel ervan dat in ons lichaam blijft. Onze organen maken overuren om de giftige moleculen te verwijderen. Hoe minder ‘geconcentreerd’ voedsel ons dieet bevat, hoe efficiënter dit gebeurt – vanuit het bloed naar darmen, blaas, longen en huid – zodat de schadelijke stoffen niet in de cellen blijven.”

De feiten over ontgiften

Ontgiften wil zeggen het lichaam ontdoen van vreemde stoffen. Ontslakken wordt het ook wel genoemd. Het lichaam lijkt alles wat het niet meteen kan gebruiken of verteren op te slaan. En omdat onze omgeving steeds meer giftige stoffen bevat, die ook in ons eten terechtkomen, moeten we het lichaam de tijd geven om die stoffen af te voeren. Minder van die gifstoffen binnenkrijgen en je ervan ontdoen voordat ze schade kunnen aanrichten dat is het belangrijkste van dit verhaal. Maar ons lichaam maakt zelf ook giftige stoffen, zoals hormonen. Het lichaam heeft een natuurlijke ontgiftingsfunctie, maar we staan nu wel aan heel veel stoffen bloot.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn heel veel manieren om te ontgiften, waarvan vasten het bekendst is. Hele luxe kuren worden aangeboden voor veel geld. Maar als je geen medicatie neemt, kun je dit ook zelf.  Ik heb ik daar al een keer over geschreven. Kijk daarvoor hier.

Ook door warmte kun je ontgiften, zoals bijv. sauna en bikram-yoga.

“Pas op met de talloze ontgiftingsproducten, die in de handel zijn. De (doorgaans dure) producten, die veel fabrikanten aanprijzen, beloven in de meeste gevallen vermoedelijk meer dan ze waarmaken.”

In Nederland was dr. Moerman de eerste die de overbelasting door ons welvaartsdieet wilde verminderen door een speciaal dieet dat hij voorschreef aan zijn patiënten. Hij werd er door verguisd, maar inmiddels is er meer over bekend en durven artsen heel af en toe leefstijl- en dieet adviezen te geven.

Waar heb jij baat bij?

Heb je een gezondheidstip? Laat die in het onderstaande formulier of via de reactie-mogelijkheid weten. Je dingt dan mee naar een verzilverde geluksster. Ik gebruik je gegevens niet voor reclame en geef ze zeker niet door aan derden. Je krijgt alleen een mail als je tot de winnaars behoort.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.