Fluitend door het leven

 

Nothing positive comes from being negative all the time. Change your attitude – unknown (Niets positiefs komt van de hele tijd negatief zijn. Verander je houding.)

Niks: ik ben nu eenmaal zo

Hoewel het zonnige weer even is vertrokken, blijft mijn stemming nog even bij dat lente-gevoel. Voor vandaag het boek “Fluitend door het leven” met als ondertitel: Niks ‘ik ben nu eenmaal zo’. Verander!

Van alle boeken die ik over dit onderwerp heb gelezen is dit inderdaad de luchtigere variant. De schrijver ervan woont inmiddels in Spanje. En hoewel natuurlijk een vooroordeel denk ik dat je daar gemakkelijker fluitend door het leven kan gaan. In dit boek worden 32 adviezen gegeven om te veranderen.

Niets wat je denkt staat vast, want wat je denkt heb je ook maar een keer voor waar aangenomen en dat hoeft het niet te zijn. Wat we waarnemen is meestal niet objectief en ons geheugen is dat ook niet.  Alles wat je aan hebt genomen of over jezelf bent gaan geloven, kun je veranderen. Onze opvoeding kan ons geholpen hebben of niet, op een bepaalde leeftijd kun je zelf beslissen wat je er nog van mee wilt nemen. Je kunt zelfs over je angst voor spinnen heen komen of leren houden van een hond. Tenminste dat beweert de schrijver van dit boek, Ben Bouter.

Wat die hond betreft heb ik dat nog niet ondervonden. Ik ben, toen ik heel klein was en vrolijk zingend met een zakje zwaaiend naar huis liep, omver gelopen door een herdershond, die groter was dan ik toen. Ik heb volgens mijn moeder de hele straat bij elkaar gegild, terwijl de hond alleen wilde spelen. Dat heeft jarenlang een enorme angst voor honden opgeleverd. Nu hebben veel mensen in mijn omgeving een hond. En die honden gaan altijd naar mij toe. Liggen aan mijn voeten of gaan braaf zitten wachten naast me. Dat vind ik nu allemaal prima. Maar echt houden van is nog een stap te ver.

Goed, dit boek bestaat uit 2 delen. Het eerste deel behandelt de theorieën over gedrag. Waarom een conflict tussen weten/denken, voelen en handelen kan ontstaan. Waarom soms de wil en soms het gevoel wint. Dat zelfbeheersing een groot goed is en dat je daarmee veel in het leven kunt bereiken. Dat je je emoties beter kunt leren begrijpen en kunt veranderen. En al deze onderwerpen worden in vogelvlucht behandeld. Niets mis mee, een prima eerste introductie en luchtig geschreven.

Wees niet bang voor krokodillen

Ik neem voor vandaag één advies als voorbeeld. Advies 16, wees niet bang voor krokodillen. Gewoon omdat deze titel me intrigeerde. Het begint met ‘Hoe gaat het?’ ‘Nou eerlijk gezegd niet best. Nog drie dagen en dan zit de vakantie er al weer op!’

Het gaat om mensen die op de mooiste momenten aan iets moeilijks denken. Hoe fijn het moment, de omgeving, het gezelschap, zij kunnen alleen denken aan wat er nog aan problemen ligt, een berg afwas, werk wat niet leuk is of ….. Het maakt eigenlijk niet uit. Maar in ieder geval kunnen ze zich niet volledig overgeven aan dit moment.

Ik ken ook iemand die als hij uit zijn werk kwam tig keer oh boy, oh boy bleef zuchten omdat hij het zo zwaar had op zijn werk. Voor zijn gezin maakte dat de avond er niet gezelliger op. Maar toen hij zijn werk kwijt raakte door een reorganisatie bleef hij oh boy, oh boy zuchten. Nu omdat hij geen werk had en zijn sollicitaties nog niets opleverden. Ik was na mijn werk altijd in stilte de dag aan het herkauwen. Niet zo hoorbaar, maar ook niet gezellig om tegen iemand te praten, die met haar gedachten ergens anders is.

De vraag die de schrijver van dit boek stelt is: “Waarom zou je de trieste ervaringen van gisteren en mogelijke problemen van morgen nu al op je schouders nemen? Worden de problemen daar kleiner van? Als dat zo is, prima. Als je nu iets kunt doen aan de zorgen van morgen heeft het zin.” Maar veel vaker worden de problemen groter en kun je niet genieten van het huidige moment. Zijn twee oplossingen: Leef nu en doe iets concreets met je bezorgdheid. Natuurlijk wel met wat toelichting, maar daarvoor moet je het boek zelf maar lezen. Elk advies wordt vergezeld van een doe-het-zelf-pagina.

 

 

 

 

 

Author: tineke visscher

One thought on “Fluitend door het leven

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.