Het ontbrekende bewijs

Leugens zijn alledaagse kost, de waarheid is een feestmaal. – onbekend

Het ontbrekende bewijs

Tot nu toe gaf ik in dit blog steeds aan dat het voor je gezondheid goed is om trauma’s op te ruimen. Maar veel meer dan mijn eigen ervaring en sterke overtuiging kon ik je daarvoor niet bieden. Natuurlijk heb ik wel boeken, die dat ook zeggen maar soms zijn ook wetenschappelijk onderzoek en statistieken nodig om het bewijs compleet te krijgen. En dat heb ik nu gevonden. Of liever ik heb een TED talk van dr. Nadine Burke, kinderarts gehoord. Zij stelt dat er wel degelijk onderzoek gedaan is naar de effecten van ernstige tegenslag bij jonge kinderen en de gevolgen voor hun gezondheid op de langere termijn. Onder ernstige tegenslag moet je dan denken aan opgroeien bij een ouder, die verslaafd is of aan een psychische ziekte lijdt, mishandeling zowel fysiek als emotioneel. Want ons autonome zenuwstelsel reageert meteen als we aan gevaar worden blootgesteld, zodat we klaar zijn om te vechten of te vluchten. En dat is geweldig als je in het bos bent en een beer tegenkomt. Maar wat als die beer elke dag thuiskomt. Door de constante alertheid worden de responses van je lichaam permanent en uiteindelijk schadelijk voor jezelf.

Die kinderen hebben, als er geen oog is voor de stressvolle omstandigheden waaraan ze blootgesteld worden, 2,5 tot soms 12 meer kans om hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk of longklachten te ontwikkelen. Ze noemt nog veel meer verbanden, maar daarvoor kun je zelf hier kijken. Zij geeft als voorbeeld dat als 100 kinderen uit een waterbron drinken en 98 worden er ziek je twee dingen kunt doen. Als eerste steeds weer antibiotica voorschrijven of als tweede kijken wat er eigenlijk in het water zit. Zo door geredeneerd is heel veel medisch handelen dweilen met de kraan open.

Ik weet dat lezers niet zo vaak doorklikken, maar in dit geval raad ik je toch aan om even te luisteren. Ted talks worden zelfs vertaald aangeboden. Neem ongeveer 15 minuten de tijd.

Je kunt ook de Engelse tekst downloaden

Het goede nieuws
In de talk stelt ze dat het onderzoek en haar bevindingen niet een grote beweging hebben bewerkstelligd. Zij vermoedt dat het voor veel mensen te dicht bij huis komt en dat zij liever ziek zijn dan het oude trauma onder ogen willen zien. Maar het goede nieuws is dat er een aanmerkelijke verbetering in je gezondheid te behalen valt als je oude trauma´s heelt.

Wil jij deel uit maken van die beweging door het heft weer in je eigen hand te nemen?

Author: tineke visscher

One thought on “Het ontbrekende bewijs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.