Gezondheidsgeheim

Man does not live by soap alone; and hygiene, or even health, is not much good unless you can take a healthy view of it or, better still, feel a healthy indifference to it. Gilbert K. Chesterton ( Een mens leeft niet met zeep alleen; en hygiëne, of zelfs gezondheid, helpt je niet echt tenzij je er een gezonde kijk op het hebt, of nog beter, een gezonde onverschilligheid )

Gezondheidsgeheim nr. 7: bacillen met beleid

Als voorbeeld voor dit gezondheidsgeheim wordt Patricia Burke opgevoerd. Zij was van mening dat Amerikanen te vaak baadden zo hele kolonies goede bacteriën op hun opperhuid met het badwater weggooiden. Zij was er van overtuigd dat blootstelling aan wat vuil geen kwaad kon. Groenten uit eigen tuin waste ze maar even en  dan at ze het direct op. Ze schrok ook niet van insecten of muizen in haar huis.

Ik heb wel vaker ergens gelezen dat te schoon niet goed zou zijn. Dat we schoonmaakmiddelen gebruiken, die schadelijker zijn dan wat we zo ijverig proberen weg te krijgen.
Bovendien zouden kinderen in een te schoon huis sneller een allergie of zelfs astma ontwikkelen. En pas las ik dat gefermenteerde groente heel goed voor je zou zijn. Maar in een Engels artikel werd het aangemerkt als `eat dirt`. Want om groente goed te laten fermenteren moet je het niet te goed wassen en dan ontstaan door het zout en eventueel vocht heel veel gezonde bacteriën, zelfs beter dan de zgn. probiotica.

Dus wat stof in je huis en soms kort gewassen groente zijn goed voor je. Heb ik nog meer reden om niet al te ijverig met schoonmaken te zijn. Maar ik heb niet voor niets gekozen voor de titel bacillen met beleid. Het is een kwestie van een voor jou goede middenweg vinden. Mijn moeder waarschuwde altijd dat alles waar te voor stond niet goed was, behalve tevreden. Dus te schoon is niet goed, maar te vies ook niet. Maar als je af en toe aan bacillen wordt blootgesteld helpt het je immuunsysteem. Daar wordt in het boek `25 geheimen van mensen die nooit ziek zijn´ ook bewijs voor aangedragen.

 

Man does not live by soap alone; and hygiene, or even health, is not much good unless you can take a healthy view of it or, better still, feel a healthy indifference to it. Gilbert K. Chesterton

Health secret nr. 7: Don’t be to clean
An example for this secret is Patricia Burke. From the book “The secrets of people who never get sick” by Gene Stone. She was convinced that Americans took too many baths and not only cleaned their skin but got rid of lots of good bacteria. She was convinced that some dirt couldn’t harm. The vegetables from her own garden she ate without washing them first. She wasn’t afraid of insects or mice in her home.

I have read somewhere else that too clean is not good for us. And the detergents and cleaners we use are sometimes more dangerous than the dirt we are so zeallously trying to get rid of. It is thought that one of the side effects of too much cleaning is more astma or allergies on childeren.
And recently I read that fermenented vegetables are good for you. In English someone described it as “eating dirt”.

Do some dust in your house and sometimes short rinsed vegetables are good for your health. Gives me even more reasons not to be to busy with cleaning my house. But of course this is only good in moderation. Not too clean, but not too dirty either. But good bacteria help your immunesystem. the book by Gene Sone offers proof.

Author: tineke visscher

6 thoughts on “Gezondheidsgeheim

  1. De gehele aardbol bestaat uit bacterien, schimmels enz. enz. Je kunt niet alles weg poetsen. Om de schadelijke bacterien te doden was ik alles. Vooral wat eetbaar is. Ook de handen. Vr. Gr. Patricia

  2. Ik vraag me af op welke leeftijd je aan bacillen blootgesteld moet worden om je immuunsysteem te helpen. Het zou best zo kunnen zijn, dat het geen effect meer heeft als je eenmaal volwassen bent.

    1. Dat klopt, vooral met babies moet je heel voorzichtig zijn. Maar de vatbaarheid voor bacillen – dus de kans dat je ziek wordt – is iets anders dan de ontvankelijkheid voor de heilzame werking die blootstelling aan schadelijke bacillen voor je immuunsysteem zou hebben. Verschilt die ontvankelijkheid ook per leeftijd?

      1. Kinderen hebben blootstelling aan stoffen nodig om hun immuunsysteem te versterken. Maar ook voor volwassenen bestaat immuuntherapie. Dat betekent aan hele kleine hoeveelheden van de allergenen worden blootgesteld. Bijv. een pinda allergie wordt overwonnen door minieme hoeveelheden pinda, zodat het lichaam er niet meer zo afwerend tegen reageert. Als je er meer over wilt weten kan ik het boek “Agressie als uitdaging” zin van infectie, allergie, reuma etc. van R. Dahlke aanraden. Het gezondheidsgeheim dat ik gebruikte gaat uit van de hygiëne hypothese; wetenschappers zien niet langer alle bacteriën, virussen en schimmels als ongewenste vreemdelingen, die met alle geweld uit het lichaam verstoten moeten worden. Ze zien deze microben als zogeheten symbioten, dus als organismen, die mede ons lichaam bevolken tot wederzijds voordeel. Bijvoorbeeld je op reis soms ziek kunt worden van het eten doordat er andere bacteriën aanwezig zijn dan die waaraan je gewend bent. Na een tijdje in die omgeving heb je er meestal geen last meer van. Dus volgens mij blijft je immuunsysteem zich aanpassen. En natuurlijk kan normale hygiëne geen kwaad.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.