De kunst van gezond zijn

Alleen de boom die de windstoten van de storm doorstaat,
wordt krachtig en gezond. Juist op die manier versterkt hij immers zijn wortels.- Seneca

Het boek voor vandaag is “Van ziek zijn word je wijzer. De kunst van gezond zijn”. De schrijvers zijn F. van Bergen, J. Jochijms en F. Goetghebeur. Ze leggen zelf uit waarom de titel van dit boek zo gekozen is. “Ziek zijn is niet alleen een schreeuw van het lichaam om te melden dat er iets mis gaat. Je ziek voelen zet ons ook (opnieuw) aan het denken over de essentie van gezondheid en het leven in het algemeen. Ziek zijn kan ons leren weer op te staan, het verloren evenwicht te herstellen en weer wat gezonder en gelukkiger te worden. … Dit boek is geschreven als aanmoediging voor iedereen die wil leren leven met het leven zoals het komt, zonder meteen de hoop te verliezen als er tegenwind waait. Voor iedereen, die een goed bestaan wil leiden.”

Dat onderwerp past naadloos in dit blog. Ik kies tegenwoordig redelijk intuïtief een boek alleen op de titel, dus is het altijd een verrassing waar het over gaat. In dit boek staan verkenningen uit filosofie en wetenschap over wat de mens gezond maakt en natuurlijk ook waarom we dat zelf soms blokkeren. Hoe we omgaan (coping) met de tegenslag die ons overkomt. Zij zijn voorstander van een integrale aanpak, niet alleen de medisch technische behandeling van de ziekte, maar ook de medisch filosofische, waarbij ze de zieke en zijn beleefwereld in ogenschouw nemen en kracht en mogelijkheden van de zieke zelf.

Hier vond ik de beste definitie van gezondheid; ik ga de mijne op de startpagina aanpassen. Oké, hier komt het: “Gezondheid is de individuele kunst van het steeds opnieuw bereiken van een persoonlijk, lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk evenwicht door het kunnen reageren en anticiperen op de gebeurtenissen en wisselwerkingen in de eigen omgeving.”

Er valt veel meer over te zeggen, maar dat moet wachten tot de volgende keer.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.