Veranderingen in en om ons heen

In iedere persoon schuilt een dokter. Je moet hem alleen wat behulpzaam zijn. – Hippocrates

Integrale gezondheidszorg

In het boek “Van ziekzijn word je wijzer” wordt een integrale aanpak van ziekte bepleit. Op de vraag of genezing nu meer van buitenaf of van binnenuit komt halen zij bovenstaande quote aan en merken op dat het allebei is.

“De patiënten onder u weten het al langer; de resultaten en vele weldaden die de reguliere gezondheidszorg heeft gebracht staan buiten kijf. Even onomstreden zijn sinds kort de invloed van aandachtstraining en het effect van gedachten en gevoelens op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid in het algemeen en op de herstelperiode na een ziekte in het bijzonder.”

Elke zieke heeft baat bij zelf regie voeren en bewust worden wat de ziekte hem wil zeggen. En weer helder kijgen wat voor jou belangrijk is. Wat is het waard om je tijd en aandacht aan te geven. In eerste instantie aan jezelf, denk ik. Want de ziekte maakt duidelijk dat je jezelf lange tijd hebt verwaarloosd. Maar dan wat wil je in dit leven? Wat wil je betekenen? En kan dat in de samenleving waarin wij nu leven?

Ziekte heeft ook een maatschappelijke dimensie. We leven in een tijd van grote veranderingen en zijn de financiële crisis nog niet helemaal te boven. De geluiden over de economie klinken velen goed in de oren, maar persoonlijk merken ze er nog niets van. Al deze problemen “verzieken niet alleen de samenleving, maar ook de mensen. Hoewel we het natuurlijk ook allemaal een beetje aan onszelf te wijten hebben. … Ook wij zijn misschien niet zo wijs geweest in het afsluiten van leningen, het absoluut willen aanschaffen en in het nemen van risico’s. … Blinde gewoontes en structuren hebben de moderne mens (en dat zijn niet alleen anderen) op een verkeerd spoor gezet, om niet te zeggen vastgezet. En alles wat stagneert wordt ziek. Wat niet vloeit, verhardt. Open systemen blijven bestaan, gesloten systemen raken in conflict of sterven af. Dit geldt voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid, voor de economie en voor andere maatschappelijke sectoren.”

Deze constatering maakt het nog niet eenvoudiger om met ziekte om te gaan. Maar als je het goed tot je door laat dringen, heb je ook handvatten om je leven anders in te richten en daarmee je ziekte te genezen. We staan in constante wisselwerking met onze omgeving. Maar als we ons bewustzijn vergroten en weer duidelijk krijgen wat we willen, dan kunnen we veranderingen aanbrengen. We hoeven nl. niet klakkeloos mee te gaan met wat “zij” doen. We weten niet eens wie “zij” zijn.

Ik zeg er uit eigen ervaring bij dat het niet gemakkelijk is. Ten eerste kon ik me helemaal niet voorstellen hoe dat andere er uit zou zien. Je gaat op weg zonder te weten waarnaar toe. Ten tweede waren gewoontes hardnekkig. Goede voornemens zijn heel vaak gesneuveld. Maar als je kleine stapjes neemt, kun je toch veel bereiken. Ten derde kun je de weerstand in jezelf beter niet onderschatten. Heel je systeem lijkt het oude te willen behouden. Vooral omdat de nieuwe situatie nog niet echt in zicht is. Het lijkt dan een soort lijfsbehoud om het oude vast te houden. Als laatste duurt het even voordat je de stem van je intuïtie weer kunt horen en ernaar kunt luisteren.
Ook al ben ik er nog niet, ik merk wel dat het me wat oplevert door het toch te doen.

Durf je het aan om een verandering door te voeren?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.